Economie

Economia are nevoie de piloți. Cât e investiția și în cât timp poți deveni pilot de linie

În lume la fiecare minut sunt pe cer aproximativ 40.000 de avioane. Profesia de pilot este una în care nu te poți abate de la regului. Ai greșit, ai zburat acasă.

Nevoia de piloți la nivel mondial este una din ce în ce mai mare ca urmare a extinderii companiilor de aviație. În următorii 5 ani, pe piața muncii în domeniul pilotajului avioanelor de linie va fi nevoie de peste 2 milioane de piloți. La nivelul României, doar una dintre companiile ce operează pe teritoriul țării va avea nevoie de minim 1.800 de piloți.

Gabriel Oniga, chief operations officer - Cruiser Aviation România, a oferit un interviu pentru Monitorul de Cluj în care a explicat ce înseamnă piața muncii în domeniul aviației precum și modalitatea prin care un tânăr poate deveni pilot de linie.


“Ne tot plângem că școala nu produce ce are nevoie economia. Un secret este că, astăzi, economia are nevoie de foarte mulți piloți. Boeing făcea o estimare că în următorii 5 ani va fi nevoie de 2 milioane de piloți la nivel mondial. Aici, la noi în curte, dacă ne uităm doar la ce face Wizz, care este principalul operator din România, are comandate 150 de aeronave în următorii 5 ani. Fiecare aeronavă înseamnă 6 echipaje. 12 piloți pe aeronavă ori 150 de aeronave. Sigur că nu o să angajeze numai din România. Vor lua piloți din Polonia, din Ungaria și din Italia, iau de peste tot din lume. Oricum, doar o singură companie, pentru a ne face o imagine a ceea ce înseamnă piața de piloți în următorii ani”, a afirmat Gabriel Oniga.

Care sunt costurile pentru a ajunge pilot, cât durează pregătirea și în cât timp poate fi amortizată investiția?


“Toată lumea, când afirmi că ești pilot sau când spui că vrei sa fi pilot, se gândește automat la licența pentru transportul aerian. Licența ATPL așa se numește. Este o licență foarte scumpă care îți permite să pilotezi avioane de linie cu pasageri în scop comercial. Pentru acest gen de licență ajungi la partea cea mai descurajantă din aviatie: costurile. Acestea ajung undeva la 70.000 de euro dacă o iei de la zero. Mulți fac o confuzie. Faptul că ți-ai luat licența nu înseamnă că ai un loc de muncă. E doar dreptul de te prezenta la un interviu pentru un loc de muncă în aviația comercială. E ca în cazul permisului de conducere. Dacă îl ai nu înseamnă că ai și mașină, ai doar dreptul de a conduce. În teorie, costurile privind obținerea licenței de pilotaj se pot amortiza relativ repede. În 5-6 ani probabil poți să îți recuperezi banii fără prea multe bătăi de cap. Dacă ai bani și faci cursurile de pilotaj trebuie și să te ducă capul să îți iei examenele pentru că degeaba ai bani. Recomand părinților să își  ducă copilul încă de la 16 ani la cursul de planorism și, ulterior, să urmeze cursurile pentru pilot, vreau să evidențiez faptul că e foarte multă informație de acumulat la nivel teoretic. La vârsta adolescenței e mult mai ușor decât ne-ar fi nouă acum să ne apucăm să învățăm de la zero toată materia. La noi la aviatori este o vorbă că dacă îți duci copilul la aviație de mic, sigur nu o să mai aibă bani de alcool și droguri. Trebuie reamintit faptul că nici veniturile piloților nu sunt atât de mari cum se vehiculează. În general la low cost, odată ce ai intrat, ca first officer poți să te aștepți undeva între 2.500 și 3.500 de euro pe lună.  E o diferență majoră între salariile piloților de la companiile low cost si salariile celor de la companiile de linie. La companiile mari la care ne uităm cu admirație gen Lufthansa, Swiss, KLM noi, nefiind atenți, nu observăm că ele sunt companii de stat, au sindicate foarte puternice. Acest lucru înseamnă automat salarii mai mari și condiții de muncă diferite. Nu putem să avem pretenții de la Tarom care operează 20 și ceva de aeronave cu pretențiile pe care le avem de la Lufthansa, de exemplu, care operează câteva sute de aeronave și are contracte cu Parlamentul European. Toți diplomații din Europa se deplasează doar cu Lufthansa. Sunt lucruri diferite, lumi diferite”, mai spune Oniga.

Vârsta ideală pentru a începe ascensiunea spre o carieră de pilotaj este de 16 ani.


“Dacă ar fi să recomand cuiva astăzi să înceapă demersurile pentru a obține o licență de pilotaj, aș recomanda să își ducă copilul de la 16 ani la planorism. La 17 poate să dea primul examen pentru licență cu motor, avion ultra-ușor și Priviate Pilot Licence (PPL). La 22-23 de ani poate să ajungă căpitan pe aeronavă și să nu mai aibă mari probleme în viață ulterior. Dacă nimerești la o companie care zboară foarte mult, care îți utilizează cele 900 de ore permise de lege pe an, practic în 4-5 ani poți aplica pentru căpitan. Vei fi prima dată first officer, după doi ani senior first officer (după 1.500 de ore de zbor poți să aplici pentru senior first officer), după care poți să aplici pentru căpitan. Dacă la 20 de ani ești cu licență de ATPL, la 25 de ani ești căpitan. Până nu de foarte mult timp aviația era oarecum o afacere de stat. Zona privată avea acces limitat la partea de aviație și mai ales la partea de instrucție. Acesta e un factor descurajator ca oriunde în alt domeniu. Dacă ideea de pilot înseamnă să zbori la linie atunci e clar de unde începi și care sunt costurile. Primul pas este licența de pilot privat( PPL) e un cost de aproximativ 8.000 de euro. Presupune 45 de ore de zbor și aproximativ 60 de ore de teorie. Licența PPL îți permite să pilotezi avioane în scop privat, nu în scop comercial. Nu îți permite să rupi bilete sau să iei salariu pentru asta. Dacă vrei să începi să zbori JET-uri asta deja înseamnă o altă licență pentru că presupune zbor în condiții instrumentale. Ai nevoie de Comercial Pilot Licence (CPL). Dacă vorbim de un avion JET cu 2 motoare ai nevoie de un modul de multi-engine. Dacă vrei să zbori în condiții meteorologice sau noaptea ai nevoie de un curs de IFR. Mai există o licență pe care mulți o folosesc în prezent cea de pilot de avion ultraușor. Înseamnă că poți ză pilotezi orice aeronavă până în 472,5  kg cu un pasager. Poți să o folosești în scop de agrement, nu în scop comercial. Nu poți să lansezi parașutiști, nu poți să faci curse regulate, nu poți să zbori decât în condiții de zi și de vreme bună”, a mai spus pilotul.

În județul Cluj sunt peste 30 de proprietari de avioane. Oniga a explicat care sunt costurile unui avion second hand și de ce e mai rentabil să utilizezi avionul versus mașină.


“Sunt aproximativ 25-30 de clujeni care dețin la ora actuală avioane. Costurile unui avion variază. Un avion ultausor la mâna a doua poți să gasesti la 30.000 de euro. Cât o mașină. Cele noi pe care le vindem merg la zona certificată peste 600 de kg (PPL) costă 135.000 +TVA. Dacă vreti să discutăm despre 4 locuri poți să găsești un avion second la 60 de mii, iar unul mai nou te duce la 200-300 de mii până la un milion de euro. E complet subdezvoltată piața față de potențial. Acest lucru este posibil  pentru că oamenii nu știu, nu cunosc, li se pare ceva foarte complicat, foarte scump ceea ce este total eronat. Mulți spun că-i foarte scumpă aviația și complicate, dar au mașini mult mai scumpe decât un avion”, a afirmat Oniga.

Unde poți ateriza-decola în România în cazul în care esti proprietarul unui avion ușor sau ultraușor?


“Spațiul aerian este împărțit pe clase. În general, România are foarte mult spațiu G, așa se numește. O zonă aeriană în care regulile sunt foarte permisive. Nu ești obligat să ai transponder. Nu ești obligat să ai nici măcar stație radio. Poți să să decolezi și aterizezi în principiu de pe orice teren dacă ai în prealabil acordul proprietarului și să fie evident extravilan. Trebuie să zbori la o distanță de peste 300 de metri de zonele locuite și să eviți zonele dens populate. În primul rând, e pentru siguranță, în al doilea rând, e pentru confortul acustic. Sunt avioane BUSH PLANES cum li se mai spune, care pot să aterizeze la stână, în vârful muntelui.  Aterizezi și decolezi în 100 de metri. Unii se duc pe munte cu rucsacul în spate, alții se duc cu avionul în zone în care ar fi foarte complicat să ajungi, cu niște peisaje pe care greu le poți explica cuiva. Cum unii merg la schi, alții se dau cu avionul. S-ar putea ca cei care se dau cu avionul să iasă mai ieftin decât cei care merg la schi”, mai spune tânărul.

Avantajele unei licențe de pilotaj sunt multiple. Cel mai bun avantaj este acela că pentru o deplasare tur retur Cluj-București economisești nu mai puțin de 8 ore din viață.

“Sunt avantaje aparente. Pot să merg din Cluj la București într-o oră jumătate versus 7 ore cu mașina,  doar că ai nevoie să ai vreme bună. Dacă reduci timpul deplasării din viața ta cu 4 ore pe sens, contează. Nefiind în Schengen când vrem să zburăm îm afara țării trebuie obligatoriu să trecem printr-un aeroport cu vamă”, a mai spus acesta.

Meseria de pilot este de departe una cu potențial dar totodată una dintre cele mai controlate profesii din lume.

“O meserie cu potențial. Dincolo de glorifiarea de la televizor e una dintre cele mai controlate meserii din lume. Fiecare pas pe care îl faci din momentul în care te apropi de aeroport este o procedură de la care nu ai voie să te abați. Sun chestiuni de eficiență și mai mult decât atât sunt chestiuni de siguranță. Dacă te abați, pleci acasă. Dacă ai făcut o abatere de la SAFEty, ai plecat acasă instantaneu. În timpul zborului, tot este programat și pregătit dinainte. Știi la ce oră decolezi, știi în ce condiții meteo te duci, știi ce viteză ai la decolare, știi ce viteză ai în croazieră, știi când începi să cobori, stii ce viteză trebuie să ai al coborâre, la aterizare. Dacă te abați avionul te pârăște. Avionul are un sistem în interior care transmite în timp real către  companie toate datele și toți parametrii zborului pe care niște ingineri le evaluează 24 din 24. Ei văd în timp real fiecare avion unde e. Dacă un avion iese din parametrii automat se aprinde un beculeț. Când ai aterizat te-a și sunat cineva din centrul de operatiuni să vadă ce ai făcut acolo. Inclusiv polițele de asigurare ale avioanelor sunt calculate și monitorizate în funcție de respectarea normativelor companiei și a constructorului de avion pe diverse faze ale zborului. Dacă nu le respecți, îți pierzi asigurarea pe avion”, a concluzionat Gabriel Oniga.

abonare newsletter