Economie

Semnal de alarmă. Medicamente esențiale, greu de găsit în farmacii

Producătorii de medicamente din România susțin că fiscalitatea aberantă, creșterea costurilor de producție și criza forței de muncă sunt bariere în calea aprovizionării populației cu medicamente din producția internă. “Tot mai multe medicamente esențiale, utilizate de sute de mii de pacienți, sunt greu de găsit în farmacii”, reclamă aceștia.

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 18 situri de fabricație din țară – trage încă o dată un semnal de alarmă cu privire la condițiile economice ostile în care își desfășoară activitatea fabricile de medicamente din țară.

"Costurile de fabricație au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxă aplicată disproporțional producătorilor de medicamente ieftine) se așteaptă să atingă un record de peste 30% și în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent. Nu este de mirare că indicatorii economici dați de instituții publice și private arată o prăbușire a cotei de piață a producției de medicamente din țară, de la 40% în 2006 la 20% în 2016, un deficit de balanță comercială în industrie de aproape 3 miliarde euro, adică aproape 20% din deficitul total al României și exporturi de mai puțin de 300 milioane euro, în condițiile în care țări ca Polonia, Cehia, Ungaria și Slovenia exportă fiecare medicamente de peste 2 miliarde euro anual" a explicat Dragoș Damian, director executiv PRIMER.


Reprezentanții PRIMER susțin că au prezentat în numeroase rânduri problemele economice cu care se confruntă, probleme care se reflectă în cele din urmă în accesul deficitar al pacienților la medicamentele de producție internă. Chiar dacă autoritățile par a înțelege deficientele semnalate, pentru că sunt sesizate ele însele cu privire la dispariția medicamentelor din farmacii, întârzie totuși să ia măsuri care să creeze un cadru sustenabil în care fabricanții de medicamente din țară să își desfășoare activitatea.

"Datele de piață arată că în 2019 nu mai există nici un fabricant român în top 10 valoric al producătorilor de medicamente, deși siturile de fabricație din țară pun pe rafturile farmaciilor 65% din volumul de medicamente", mai semnalează Damian.


"Este încă o dovadă a situației pe care PRIMER o semnalează de ani buni, și anume o lipsă de interes a autorităților de a fructifica un domeniu economic strategic prin reglementări de bun simț. Solicităm de mai bine de 3 ani scutirea de plata taxei clawback a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei, ca mijloc pentru a frâna dispariția din farmacii a medicamentelor ieftine și a sprijini relansarea domeniului industriei farmaceutice" a subliniat oficialul PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din țară.

abonare newsletter