Economie
Cât de mult s-a dezvoltat Clujul în 10 ani! Locul unde în 2013 nu existau nici case, nici blocuri. Astăzi a „răsărit” UN CARTIER IMENS!
În perioada 2013-2017 valoarea tranzacțiilor imobiliare a crescut de la 200 de milioane de euro la 595 milioane de euro.
Cartierul Dâmbul Rotund google mapsCluj-Napoca a devenit în ultimii ani cel mai atractiv oraș pentru investiții imobiliare. Prețurile locuințelor sunt în continuă creștere, în trend cu dezvoltarea puternică a orașului.
Evoluţia ascendentă a numărului locuințelor şi fondului locativ a condus inevitabil la creşterea suprafeței intravilane a municipiului Cluj-Napoca, respectiv la extinderea cartierelor orașului.
Toate cartierele Clujului au suferit o puternică dezvoltare, au apărut zone cu blocuri noi, însă în unele cartiere investițiile imobiliare au explodat. Putem aminti aici, Borhanci, Bună Ziua, Dâmbul Rotund. Gheorgheni, dar mai ales comuna Florești, devenită cea mai mare comună din țară. Transformările foarte mari suferite de cartiere în ultimii 10 ani pot fi foarte bine remarcate datorită pozelor din Google Maps.
Cartierul Gheorgheni
include numeroase spații verzi, blocuri de 4-10 etaje și vile individuale. Accesul la mijloacele de transport în comun, dezvoltarea mall-ului și a clădirilor de birouri au condus la aglomerarea cartierului, fiind considerat unul dintre cartierele preferate ale orașului. Cartierul Gheorgheni a devenit cea mai scumpă zonă. În cartierul Gheorgheni, în 2013 au fost tranzacționate 3 terenuri, 25 de case și 342 de apartamente, în timp ce în 2017 au fost tranzacționate un teren, 17 case și 642 de apartamente, spun specialiştii de la Blitz Imobiliare.
Cartierul Bună Ziua
Este relativ nou construit, într-o continuă dezvoltare, incluzând cu precădere vile individuale și blocuri rezidențiale de 4-10 etaje. Deoarece este o zona de dezvoltare imobiliară intensă, urbanizarea este de calitate redusă. Lipsesc spațiile verzi sau unitățile de învățământ. Zona Bună Ziua este printre cele mai bune exemple care s-au transformat radical în ultimii ani. O zonă în care acum câțiva ani nu era nimic, acum există mii de locuințe și alte funcțiuni. Cele mai multe proiecte imobiliare noi s-au construit chiar în jurul străzii Bună Ziua. Lipsa infrastructurii a determinat municipalitatea să oprească autorizațiile de construcții până ce se va lărgi strada. În cartierul Bună Ziua în 2013 au fost tranzacționate 9 terenuri, 6 case și 142 de apartamente, iar în 2017 cifrele au crescut spectaculos, 14 terenuri, 23 de case și 416 apartamente.
Cartierul Dâmbul Rotund
Este amplasat în partea de nord-vest a municipiului pe direcția de ieșire din Cluj-Napoca spre Zalău. Principalele artere de circulație sunt străzile Maramureșului, Corneliu Coposu și Tudor Vladimirescu. Cartierul găzduiește cu precădere vile individuale și amplasamente industriale, fiind situat la periferia municipiului. În cartierul Dâmbul Rotund în 2013, tranzacțiile imobiliare au vizat 35 de terenuri, 17 case și 36 de partamente. În 2017 se observă o creștere semnificativă a numărului de apartamante tranzacționate. Astfel s-au tranzacționat 43 de terenuri, 54 de case și 186 de apartamente.
Colonia Borhanci
Zona este preponderent alcătuită din locuințe individuale cu regim de înălțime P sau P+1E, existând însă și blocuri rezidențiale cu regim de înălțime de tip P+4E. Cartierul are o urbanizare de calitate slabă, lipsind elemente de infrastructură (utilități, drumuri), spații verzi amenajate, unități de învățământ, piețe agroalimentare etc. Cartierul Borhanci este un alt exemplu de urbanism haotic, unde s-a construit foarte mult, fără să se țină cont de infrastructură sau de alte facilități necesare celor care vor să se mute aici. Borhanci este al doilea cartier unde municipalitatea, depășită de situație, a decis să suspende autorizațiile de construire. În 2013 în cartierul Borhanci au fost trazacționate 59 de terenuri, 2 case și 49 de apartamente. Prin comparație, în 2017 au fost tranzacționate 58 de terenuri, 33 de case și 220 de apartamente.
Colonia Sopor
Este localizată în partea de sud-est a municipiului în apropierea livezii Palocsay și a Cartierului Gheorgheni și Între Lacuri. În general, imobilele din acest cartier au destinație rezidențială, cele mai multe fiind vile individuale. În decursul ultimilor ani zona Sopor a fost intens dezvoltată, indicatorii urbanistici au făcut posibilă dezvoltarea de blocuri rezidențiale cu 4-10 etaje. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare (infrastructură, spații publice amenajate, piațete). În Sopor în 2013 singurele tranzacții au vizat 23 de terenuri și o casă, aici nu existau apartamente. În 2017 însă, situația este total diferită. În acest an în Sopor s-au tranzacționat 64 de terenuri, 4 case și 115 apartamente.
Cluj-Napoca a deținut în ultimii ani prima poziție în ceea ce privește prețurile pentru apartamente sau case. La această dezvoltare imobiliară spectaculoasă și la creșterea prețurilor a contribuit dezvoltarea puternică și rapidă a industriei IT. Cererea este mai mare decât oferta, astfel că prețurile apartamentelor și caselor au continuat să crească. Un alt factor care a determinat această creștere este că peste 70% dintre locuințe sunt achiziționate cu banii jos, ceea ce dovedește un real interes pentru a investi în locuințe ce ulterior vor deveni chiriile proaspeților studenți.
Florești – dormitorul Clujului
Cererea foarte mare de locuințe la prețuri accesibile a determinat o dezvoltarea fără precedent pentru o comună din România. Florești a devenit cea mai mare comună din țară. În doar 10 ani, populația a crescut de la 7.500 de oameni la aproximativ 33.000. Dezavantajul este ca s-a construit haotic pe fiecare bucată de pământ rămasă neocupată. Lipsesc spațiile verzi, lipsesc spațiile de petrecere a timpului liber sau spațiile de joacă pentru copii. În ultimii 10 ani, în comuna Florești au fost ridicate 16.300 de locuințe, în timp ce în imensul Cluj-Napoca s-au construit doar 12.400.