Economie

412 euro. Costul vieții în Cluj-Napoca

Costul vieții în București este de 442 euro/lună/persoană, fără chirie sau rată la bancă. În Constanța este de 436 euro, iar în Cluj de 412 euro (1.936 lei).

La Istanbul se ridică la 425 euro. În capitala Bulgariei costul vieții este de 453 euro.

Bucureștiul se situează pe locul 176 din 209 orașe analizate în privința costului vieții, conform unui raport al Mercer, publicat în acest an.


Costul vieții în Cluj-Napoca este de 412 euro/lună/ persoană, potrivit datelor numbeo.com, în această sumă nefiind inclusă chiria sau rata la bancă. S-a luat în calcul, printre altele, că o masă la un restaurant este în medie de 25 lei, pentru o singură persoană. Bineînțeles, prețul variază și poate ajunge până la 50 de lei. Depinde de restaurant, zonă, în cazul de față fiind luat în calcul un restaurant mai ieftin.

O pereche de blugi (Levis 501 sau similari) sunt 233 lei, în medie, în Cluj. O rochie de vară în magazinele H&M, Zara etc. – 131 lei, o pereche de adidași Nike costând 290 lei.


La capitolul utilități suma este de circa 441 lei, mai mult sau mai puțin în funcție de baza de date.

Dacă ne uităm la alte câteva oraș mai dezvoltate, observăm că este mult mai mare costul vieții în Viena – 755 euro, Berlin - 770 euro, Paris – 921 euro, Roma – 761 euro.


În Varsovia, de exemplu, masa într-un restaurant mai ieftin este de 5,76 euro, în timp ce în București este de circa 7 euro. O pereche de blugi, precum cea menționată, ajunge la 65 euro, în timp ce la București e mai aproape de 60 euro, iar o rochie de vară de la magazinele menționate, în capitala Poloniei ajunge la 33 euro (potrivit Numbeo) și 38 euro, conform Expatistan, în timp ce în capitala noastră este de 30 euro, respectiv 35 euro.

În Sofia, masa la restaurant este în jur de 5,6 euro, blugii menționați de aproape 55 euro, iar o rochie de vară e de circa 25,7 euro.


Conform Numbeo, comparativ cu Bucureștiul, în Sofia sunt mai mari prețurile la mere, banane, piept de pui, brânză locală, transport, utilități, internet. Sunt mai mici prețurile la restaurante, bere, Cola/Pepsi, apă, țigări, benzină, abonamentul la fitness.

Din punctul de vedere al calității vieții, Bucureștiul are un nivel ridicat. Stă prost la puterea de cumpărare și poluare. De asemenea, stă moderat la sănătate, trafic și prețul imobiliarelor comparativ cu veniturile. În schimb, în ceea ce privește costul vieții și siguranță, datele arată niveluri bune.


Pentru că am menționat siguranța, datele menționate precizează că Bucureștiul stă foarte bine din punct de vedere al plimbării pe stradă în miezul zilei și bine în timpul nopții. Bineînțeles, depinde de zona în care au umblat persoanele care au oferit calificativele. Stă prost, din punctul acestora de vedere, la problema corupției și mitei. Nivelul este considerat ridicat.

Capitala Bulgariei stă mai prost din punct de vedere al indicelui siguranței personale la aproape toate capitolele. Dacă în București, de exemplu, îngrijorarea de a-ți fi furată mașina este foarte scăzută, în Sofia este moderată. Problema corupției este indicată nu ca fiind ridicată, ca în București, ci foarte ridicată. În ceea ce privește indicele de poluare, Bucureștiul stă puțin mai prost decât capitala Bulgariei.

Comparația cu Varșovia arată că Bucureștiul mai are mult de lucrat, atât la capitolul reducerii poluării, cât și la indicele corupției. În rest, la celelalte capitole ce țin de infracționalitate nu sunt diferențe mari.

La începutul acestui an, Comisia de Insolvență la Nivel Central, din care fac parte, printre alții, reprezentanți ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.

Astfel, Comisia a ajuns la concluzia că pentru o perosoană care locuiește în mediul urban, valoarea coșului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, și 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani și 339 lei/copil sub 14 ani.

Coșul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulți și doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din acești bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulți bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.

Pe de altă parte, anul trecut, la finalul lunii octombrie, Institutul de Cercetare a Calității Vieții a derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România. Potrivit acestuia, valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

abonare newsletter