Economie
Cum ne afectează războiul din Ucraina, din punct de vedere economic? România, cea mai scăzută dependență de Rusia din regiune
În Uniunea Europeană, media dependenței de hidrocarburile rusești este de 41% din consum. Dintre țările europene, România are cele mai mici exporturi de produse către Rusia, dar și cele mai reduse importuri de gaze rusești.
Cum ne afectează războiul din Ucraina, din punct de vedere economic? România, cea mai scăzută dependență de Rusia din regiune
Potrivit unei analize realizate de site-ul economic profit.ro, în primele 11 ale anului trecut, valoarea exporturilor României în Rusia au crescut cu 24,1%, iar țara noastră a importat din Rusia combustibili și lubrifianți în valoare de 2,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă peste 75% din totalul importurilor.
Totodată, chiar dacă România a înregistrat o creștere la nivelul importurilor și exporturilor, țara noastră se află printre țările din UE cel mai puțin dependente de gazele rusești.
Potrivit sursei citate, valoarea exporturilor României în Rusia a crescut cu 24,1% în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2020, la 942,1 milioane euro, după ce a scăzut cu 21,1% în primul an de pandemie COVID-19, la sub 760 milioane euro.
Conform unei statistici realizate de OEC Observatory of Economic Complexity, printre țările cele mai dependente de Rusia se numără Malta și Letonia. Ponderea Rusiei în comerțul cu Malta fiind de 23%, iar cu Letonia de 20%. În clasamentul realizat de OEC, România se află la mijlocul clasamentului, pondereea importului fiind de 3,53%, iar exportul de 1,61%.
Germania este pe jumătate dependentă de importurile de gaze din Rusia, iar Franța se ajută de combustibilii din Federație în procent de 22%.
Vă reamintim, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, încetarea proiectului Nord Stream 2, în contextul actualei crize cauzate de Rusia, care a decis să trimită trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.
„Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că „situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune” a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 „va fi reexaminat” de guvernul german.
Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa „într-o manieră coordonată” în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit „o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.
CITEȘTE ȘI: