Economie

„Rabla” local, lansat la 1 iulie! Programul ar putea finanța cumpărarea de biciclete și trotinete electrice

Programul „Rabla” local, care se lansează la 1 iulie, ar putea finanța și cumpărarea de biciclete și trotinete electrice. În prezent se analizează această măsură.

Programul „Rabla” local ar putea finanța cumpărarea de biciclete și trotinete electrice / Foto: monitorulcj.ro Programul „Rabla” local ar putea finanța cumpărarea de biciclete și trotinete electrice / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Noul program „Rabla” local este destinat scoaterii din circulaţie a maşinilor mai vechi de 15 ani, fără ca proprietarii să fie obligaţi să-şi cumpere un autovehicul nou.

 


Însă, în cadrul programului se analizează și varianta acordării unor bonusuri suplimentare celor care aleg să achiziţioneze biciclete sau trotinete electrice, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Nu am obţinut încă un botez pentru noul program «Rabla». Putem să-l numim acum «Rabla» local, pentru că nu se poate desfăşura fără autorităţile locale şi este extrem de important ca fiecare comunitate, fiecare primărie să ofere această şansă cetăţenilor. Marile oraşe deja s-au înscris şi au lansat programe proprii chiar înainte ca ghidul pentru acest program să fie aprobat definitiv şi să-l lansăm la nivel naţional. Din câte îmi aduc aminte, Târgu Mureş a pus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal această problemă. Cu siguranţă, marile oraşe se vor înscrie fără excepţie. Întrebare este în ce măsură se vor înscrie autorităţile locale din mediul rural şi dacă există fonduri suficiente acolo pentru acest program. 


Analizăm inclusiv varianta unor bonusuri suplimentare în cazul în care beneficiarii trec la o mobilitate fără emisii de dioxid de carbon, dacă vor cumpăra biciclete electrice, trotinete electrice sau semi-electrice. Cred că un asemenea program, la nivel naţional, dincolo de scoaterea din circulaţie a maşinilor mai vechi de 15 ani, trebuie să vină şi cu această contribuţie de conştientizarea importanţei mobilităţii fără emisii de dioxid de carbon”, a afirmat ministrul de resort, într-o conferinţă de presă.

Primă de „cel puţin 3.000 de lei”, la mașini

Săptămâna trecută, acesta anunţa că un nou program „Rabla”, prin care cei care îşi casează maşinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de „cel puţin 3.000 de lei”, fără a fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, va debuta pe 1 iulie.


„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale. Un program «Rabla» local care va scoate sute de mii de maşini vechi din circulaţie. Vom asigura o primă de cel puţin 3.000 de lei pentru maşinile casate fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi. Azi dimineaţa am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, n.r.) despre reţeaua naţională de staţii de încărcare. Aici, veştile bune vin şi din partea Ministerului Dezvoltării, pentru că de acolo vor fi finanţate peste 15.000 de staţii de încărcare până în 2026, prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.). Noi am pus, astăzi, în consultare publică, Ghidul pentru următorul apel de proiecte din partea autorităţilor publice locale pentru staţiile de putere normală sau mică”, a menţionat Tanczos.

Pe termen mediu şi lung va fi nevoie de foarte multe staţii de încărcare pentru maşini electrice în zonele rezidenţiale, iar autorităţile au un plan în vederea dezvoltării acestei industrii. 

CITEȘTE ȘI:

Schimbări la „Rabla pentru electrocasnice”, în 2022. Televizoarele nu mai sunt incluse, iar programul începe în iunie

Nou program „Rabla”. Minim 3.000 de lei pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani

Programul „Rabla 2”, lansat la 1 iulie. Câți bani vor primi proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani?

abonare newsletter