Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „The Road to Serfdom. O carte pentru politicienii-economiști și economiștii-politicieni care vor să intervină în prețul combustibililor”

Legea cererii și ofertei stă la baza orânduirii capitaliste. Atâta vreme cât există cerere, cu atât mai mult cerere mare, oferta va fi pe măsură, scumpă. Politicieni, lasați tentația! Nu interveniți, nu planificați central, nu luați decizii contra acestei legi, este risc mare de tiranie.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

Dacă există cerere de combustibil, și ea există, uitați-vă la cozile din benzinării și la furnicarul de pe drumuri, cel mai greșit lucru ar fi ca guvernul să intervină. Mai bine dă bani pentru orice altceva în loc să intervină pe o piață atât de clar guvernată de legea cererii și ofertei.


 

Iată câteva posibile scenarii ca efect al propunerilor care circulă în piață.


  • Plafonare de preț? Va genera specula, cumpăr cu 5 lei și vând la cineva cu 6 lei, sigur va avea nevoie.
  • Plafonare de preț plus raționalizare? Va genera specula plus posibilă penurie, dacă scade artificial cererea scade și producția, prin urmare oferta din piață.
  • Scădere de acciză? Ponderea accizei în preț a scăzut, la peste 10 lei prețul nu va fi impactat și mai mult ca sigur că scăderea va fi „înghițită” de noul preț, așadar zero impact.
  • Scădere de TVA? Sunt necesare mecanisme complicate de punere în operă, pe lângă acordul UE trebuie să existe pârghii de control în așa fel încât scăderea de TVA să nu fie „înghițită în noul preț”, așadar zero impact. Și da, ați ghicit! Specula. Cumpăr ieftin și vând la cineva scump, sigur va avea nevoie.

În toate situațiile statul va colecta mai puțin bani sau va trebui să plătească bani în timp ce forțele din piață își vor face de cap, poate chiar mai rău decât în scenariile descrise mai sus. Înjurați creșterile de preț cât doriți, dar atunci când regula simplă de cerere și ofertă funcționează avem dovada că regulile capitalismului funcționează și că nu trebuie intervenit sub nici o formă.

Aruncarea vinei pe Consiliul Concurenței este o încercare de a găsi un vinovat de serviciu pentru o crimă care nu a fost comisă. Iar restul discuțiilor și soluțiilor sunt pur populiste. Oamenii se vor plânge sperând că poate primesc ceva de pomană, pentru că așa ne-au învățat politicienii în ultimii 30 de ani.


„Politicienii se vor arăta preocupați de situație în loc să fie preocupați de evaziunea fiscală”

Politicienii se vor arăta preocupați de situație în loc să fie preocupați de evaziunea fiscală, munca la negru, regimurile fiscale discriminatorii, amnistiile fiscale clientelare, supradimensionarea și risipa din sistemului bugetar, etc., din cauza cărora România pierde anual școli, spitale și străzi mai bune.

PS – opinia este scrisă cu ajutorul unui prieten care preferă să rămână anonim, așteptând să vadă ce o să pățesc eu dacă le dau sfaturi politicienilor;


PPS – The Road to Serfdom, cartea scrisă în 1940 de economistul austro-britanic Friedrich Hayek, poate fi achiziționată în limba engleză pe diverse site-uri cu de la 35 la 78 Ron, semn că legea cererii și ofertei funcționează;

PPPS – opinia nu este sponsorizată de comercianții de combustibili, ei probabil mă urăsc, am mașină electrică.


 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Simfonia Semnelor – cartea anului 2022 în România”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Decrețelule, mai știi să desfaci și să pui la loc Kalașnikovul?”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Fabrici noi peste tot până în 2030, dacă nu mai vrem crize economice. Două vești bune în 2022, Hai Turda și Hai Lugoj!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter