Educație
Peste 100 de săli noi de clasă, echivalentul a patru școli, construite la Cluj în ultimii 10 ani
Primarul Emil Boc a făcut o trecere în revistă a investițiilor în infrastructura școlară realizate de administrația publică în ultimii 10 ani.
Peste 100 de săli noi de clasă, echivalentul a patru școli, construite la Cluj în ultimii 10 ani. FOTO: Facebook/ Emil Boc
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat la începutul ședinței de consiliu local din Cluj-Napoca, că începerea noului an școlar trebuie să fie un prilej de bucurie, dar și de reflecție la problemele din acest domeniu.
„Începutul școlii este un prilej de bucurie, dar și un prilej de retrospectivă și perspectivă, ca și comunitate, în ce direcție mergem. Confirmăm încă o dată faptul că pentru acest oraș, educația este cel mai important avantaj competitiv pe care îl avem, prezentul și viitorului Clujului depind de educație în totalitate”, a declarat edilul.
În acest context, dar și în contextul în care Alexandra Oană, consilier local USR a criticat la început de an școlar faptul că mai multe clase din municipiu își cheamă elevii la cursuri pe ture, inclusiv după-masa, reproșând administrației locale lipsa locurilor în școli, primarul Emil Boc a realizat, în deschiderea ședinței consiliului local de miercuri, un bilanț al ultimilor 10 ani în ceea ce privește școlile din municipiu.
Peste 100 de clase noi, în ultimii 10 ani
Astfel, potrivit raporttului prezentat de edil, din 2013 și până în prezent, au fost construite 104 noi săli de clasă și laboratoare pentru 1.723 de elevi (echivalentul a circa 4 școli noi), fiind în lucru în prezent echivalentulunei școlui noi – 32 de săli noi de clasă și laboratoare pentru 921 de elevi.
Proiectele au fost realizate la următoarele unități de învățământ:
- Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu
- Școala Gimnazială Ioan Bob
- Colegiul Tehnic Ana Aslan
- Liceul Teoretic Onifisor Ghibu
- Liceul Teoretic Avram Iancu
- Liceul Teoretic Mihai Eminescu
- Liceul Teoretic Maranatha
- Sală de sport la Colegiul Național Gheorghe Șincai
- Sală nouă de sport la Liceul Sportiv
- Reabilitare termică Colegiul de Muzică Sigismund Toduță
- Reabilitare termică Colegiul Național George Coșbuc
Constructorul de la Școala Iuliu Hațieganu, pe lista rușinii
În prezent, sunt în construcție Școala Gimnazială Nicolae Iorga, Seminarul Liceal Ortodox și Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu, aceasta din urmă fiind în întârziere.
„Din nefericire, la Iuliu Hațieganu avem un constructor care a intrat pe lista rușinii pentru că este în întârziere de proiect și nu am ezitat să îi spun acest lucru. Avem angajamentul lui că va termina în această toamnă lucrările, trebuia să fie terminate pe 1 septemebrie și nu le-a terminat”, a declarat primarul Emil Boc.
Ce lucrări sunt planificate pe viitor?
Între proiectele aflate în pregătire de către municipalitate, se numără Școala Gimnazială din Bună Ziua, cu minim 24 de săli de clasă, și hub-ul educațional din Borhanci, ce va cuprinde atât o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă și 3 laboratoare, cât și un liceu cu 12 săli de clasă, 3 laboratoare și 6 cabinete de limbi străine. De asemenea, se va mai face o școală cu parter și două etaje, dar și sală de sport, pe Bulevardul Muncii nr. 4-6, în cadrul unui parteneriat public-privat.
În cazul școlii din Bună Ziua, proiectul se află în stadiul aprobării criteriilor pentru alegerea terenului, care se va termina în 14 septembrie. În ceea ce privește hub-ul educațional din Borhanci, în luna octombrie va fi lansată licitația de proiectare și execuție, a spus primarul.
În diverse faze de pregătire a documentației se mai află și următoarele proiecte:
- Concurs de soluții la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu;
- Extindere și reabilitare la Colegiul Național George Barițiu;
- Modernizare Școala Gimnazială Nicolae Titulescu;
- Modernizare Școala Gimnazială Ion Creangă;
- Reabilitare sală de sport Colegiul Național George Coșbuc;
- Concurs de soluții pentru Liceul Teoretic Lucian Blaga.
CITEȘTE ȘI: