Educație
Comisia de etică a UBB a încheiat analiza tezei de doctorat a ministrului Bode. Rezultatul cercetării urmează să fie publicat la începutul săptămânii viitoare
Membrii Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai au definitivat analiza suspiciunilor de plagiat în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode (PNL). Hotărârea va fi publicat săptămâna viitoare.
Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca/ sursa: Universitatea Babeș-Bolyai Facebook.comConcluzia UBB în «cazul» Bode
Universitatea Babeș-Bolyai trebuie să prezinte rezultatul analizei în cazul suspiciunilor de plagiat care îl vizează pe Dr. Lucian-Nicolae Bode, ministru de Interne (PNL). Cercetările desfășurate de către Comisia de Etică a UBB, coordonată de profesorul Dacian Dragoș, au durat circa două săptămâni. Analiza derulată a vizat suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat susținute de Lucian Bode în anul 2018.
„Da, în curând se va da rezultatul. S-a făcut analiza. Se fac ultimele verificări și mai trebuie pregătită hotărârea. Concluzia va fi dată, probabil, luni. E gata, dar mai durează puțin, pentru semnături etc.”, a declarat pentru monitorulcj.ro Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai.
- Decizia finală a fost luată, iar domnul Lucian Bode și-a exprimat și dânsul punctul de vedere?
„Sigur. Și dânsul și-a exprimat punctul de vedere.
Cel târziu luni va fi și un comunicat public al UBB pe chestiunea aceasta”, a declarat Dacian Dragoș.
În privința impactului asupra universităților a cazurilor publice cu suspiciuni de plagiat, președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, Dacian Dragoș, a declarat că prin intermediul acestor situații cu rezonanță publică sunt efectuate verificări asupra lucrărilor de doctorat, iar acest aspect trebuie să determine un plus de rigoare academică în cadrul școlilor doctorale.
„Influențează, întrucât orice caz care este raportat public, ridică niște probleme care trebuie văzute. De obicei, aceste cazuri duc la verificări și, poate, la o mai mare atenție la anumite lucruri care se desfășoară în cadrul școlilor doctorale”, a explicat Dacian Dragoș.
Dacă suspiciunile de plagiat în teza de doctorat sunt confirmate, acestea pot afecta integritatea academică și pot decredibiliza instituția de învățământ superior.
„Nu există nicio instituție perfectă, în care să nu se facă greșeli, dar depinde cât de gravă e greșeala, cât de răspândite sunt aceste lucruri, dacă sunt sistematice sau nu; sistemice, precum a fost la Academia de Poliție, unde s-a desființat școala doctorală.
Procedurile există. O mai mare atenție din partea tuturor, pentru aplicarea principiilor”, a spus Dacian Dragoș.
Importanța softurilor anti-plagiat
„De obicei, softurile anti-plagiat reprezintă un bun punct de plecare pentru analiza tezelor, a suspiciunilor de plagiat, chiar dacă și acestea sunt marcate de limitări, nu întotdeauna prind toate aspectele, sunt și aspecte care mai scapă.
E mai bine după 2016, dar aceasta nu înseamnă că ne bazăm numai pe softuri de plagiat. Cei care analizează teza trebuie să fie atenți – chiar dacă softul nu-ți dă multe rezultate, oricum trebuie să fie atenți la anumite lucruri”, a declarat pentru monitorulcj.ro Dacian Dragoș, președintele Comisie de Etică a UBB.
Universitățile au început să folosească pe scară largă softurile antiplagiat încă din 2016, iar teza lui Lucian Bode a fost susținută în 2018.
Activitatea Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai este coordonată de profesorul clujean Dacian Dragoș (FSPAC), care, în urma acordului încheiat în primăvara acestui an între UBB și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, coordonează proiectul de reformare și dezvoltare academică a Academiei de Poliție.
Analiza tezei lui Bode, un test major pentru UBB
Ulterior, Lucian-Nicolae Bode urma să ofere Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai o reacție oficială în cazul cercetărilor ce îl vizează în calitate de autor al lucrării de doctorat susținute în anul 2018, cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”.
Întrucât toate aceste etape au fost respectate, Comisia de etică a încheiat analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode și urmează să facă public rezultatul cercetărilor cel târziu la începutul săptămânii viitoare.
De altfel, după cum semnala recent Emilia Șercan într-o postare pe pagina sa de Facebook, „analiza tezei de doctorat a lui dr. Lucian Bode de către Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi testul de integritate și transparență al UBB, așa cum analiza tezei de doctorat a lui Victor Ponta a fost un test major pentru Universitatea din București”.
Plagiat de pe Wikipedia
Potrivit USR, ministrul de Interne Lucian Bode ar fi comis un plagiat rușinos, după ce ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat. După transcrierea tezei de către USR, Cristian Ghinea semnala calitatea slabă a lucrării lui Bode și anunța sesizarea oficială a CNATDCU, privind suspiciunile de plagiat în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, potrivit anunțului realizat de Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.
Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, teza sa de doctorat nu este contestată de „nicio voce academică”.
Bode a înregistrat o reacție, după concluziile publicate de USR, într-un ton agresiv-ironic.
„Aţi căzut în ridicol cu acuzaţiile de plagiat şi secretizarea tezei mele de doctorat, acea teză care era atât de secretă încât v-aţi pus oamenii de partid să meargă să o transcrie de mână la Biblioteca Naţională. Acea teză pe care nu o contestă nicio voce academică, acea teză, transcrisă acum de membrii USR, care sunt şi deputaţi, plătiţi din bani publici. De asta credeţi că v-au votat românii şi vă plătesc cetăţenii României să vă faceţi exerciţii de imagine pe subiecte pe care v-a căşunat în mod maniacal şi cu care persistaţi şi atunci când râde o ţară întreagă de dumneavoastră? Apropo, am văzut cum rupeţi pixurile la Biblioteca Naţională într-un demers plin de ridicol. Ştiu că sunteţi scriitori, dar nu ştiam că sunteţi talentaţi şi la desen", i-a ironizat Bode pe deputaţii USR, în timpul dezbaterii moţiunii împotriva sa.
Potrivit ministrului, teza sa de doctorat a trecut toate filtrele de verificare la Universitatea Babeş-Bolyai şi CNADTCU.
„Am o veste proastă. Teza mea a parcurs absolut toate etapele şi a trecut prin mai multe filtre de verificare, fiind analizată atât de către Universitatea Babeş-Bolyai, iar raportul de similitudine din 23 august 2018 arată foarte clar: lucrarea nu conţine preluări neautorizate, cât şi de către CNADTCU. La solicitarea UBB din 10 octombrie 2018, CNADTCU propune să se valideze teza de doctorat în data de 11 iulie 2019. Habar nu aveţi de proceduri şi cadru legal când împroşcaţi cu noroi. Toate verificările şi analizele specialiştilor, anterior acordării titlului de doctor, au fost trecute cu succes. Teza este în regulă şi este un document original", a declarat Lucian Bode.
CITEȘTE ȘI: