Educație
Pragul de admitere la Rezidențiat ar putea fi majorat de anul viitor
Punctajul minim de promovare pentru admiterea la Rezidențiat ar putea fi majorat de anul viitor. În prezent, pragul de admitere este de 60% din punctajul maxim realizat, însă acesta ar putea fi modificat la 65% din 2023.
Pragul de admitere la Rezidențiat ar putea crește de anul viitor/ Foto: UMF Cluj
Pragul de admitere la Rezidențiat 2023 ar putea fi schimbat, arată rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Buzoianu.
Întrebată despre intenția inițială, la care s-a renunțat ulterior, de a mări pragul de la 60% la 65% la sesiunea din 2022, aceasta a spus că „au fost nemulțumiri și s-a hotărât să se mărească pragul de anul viitor”, a declarat rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, în cadrul unei intervenții la TVR Cluj, citat de edupedu.ro
După desfășurarea sesiunii 2023, pragul de admitere la Rezidențiat va fi mărit de anul viitor.
Concursul național de intrare în Rezidenţiat (domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie) s-a desfășurat în acest an în data de 20 noiembruie 2022.
La Cluj-Napoca s-au înscris 1.432 de candidați: 771 de absolvenți de Medicină, 278 de absolvenți de Medicină dentară și 383 de absolvenți de Farmacie.
Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Punctajul de promovare va fi majorat
„A fost același număr de întrebări: 200 de întrebări pe parcursul a 4 ore. Iar procentul pe care trebuie să îl aibă un rezident pentru a promova acest examen este de 60% din punctajul maxim, punctajul primului clasat. Nu s-a schimbat…
A fost această intenție de a se mări pragul de la 60 la 65%, dar au fost nemulțumiri și s-a hotărât să se mărească pragul de anul viitor”, a declarat rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, potrivit edupedu.ro
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a luat măsuri speciale pentru proba scrisă din acest an, la care au participat peste 1.400 de candidați, astfel încât aceasta să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori. Examenul a avut loc la BT Arena.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.
Autoritățile au dorit să crească pragul de admitere la Rezidențiat la sesiunea din 2022, o măsură în acest sens fiind inclusă în proiectul de metodologie pentru desfășurarea examenului de anul acesta. În final, pragul de promovare a rămas neschimbat (60%), însă acesta ar putea crește la 65% de anul viitor.
La concursul de rezidențiat de anul trecut, cele mai mari punctaje din țară și cea mai mare rată de promovare, în toate cele trei domenii - medicină, medicină dentară și farmacie - au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI: