Educație

Fenomenul abandonului universitar: aproape jumătate dintre studenți nu își încheie studiile, iar cea mai mare parte renunță după primul an

România este marcată atât de flagelul abandonului școlar, cât și de abandonul universitar. Astfel, aproape 50% dintre studenții înscriși la cursuri în anul 2015 au rămas cu situația neîncheiată, renunțând la studii.

Abandonul universitar în România/foto: Depositphotos.com Abandonul universitar în România/foto: Depositphotos.com

 

 


Monitorulcj.ro publica recent date îngrijorătoare în privința abandonului școlar. 

 


La nivel național, peste 26% dintre elevi abandonează școala înante de clasa a XII-a.

Însă, în România nu a fost îndeajuns reflectată situația abandonului studiilor superioare.


Fenomenul a fost măsurat pentru prima dată în cadrul studiului «Abandonul în învățământul superior românesc – Definire, măsurare, interpretare», publicat recent de UEFISCDI, citat de edupedu.ro

Astfel, rata de abandon la Licență, pentru studenții înmatriculați în 2015 este de 47.96%.


Master – 42%.

Doctorat – 70%.


Factorii care influențează abandonul universitar sunt multipli, de la caracteristicile studenților și domeniul studiat, până la nota de la bacalaureat și filiera liceului. De exemplu, rata de abandon ajunge la 62.8% pentru cei cu medii între 6 si 7 la bacalaureat, iar studenții care vin din filiera tehnologică au cele mai ridicate rate de abandon, 53,6%, conform datelor prezentate în studiu, arată sursa citată. 

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare:

  • Aproape jumătate dintre studenții înmatriculați la programe de licență în 2015 nu finalizaseră studiile cu diplomă în anul 2021. Rata abandonului este de 47.96%
  • Abandonul în primul an de facultate –  În România, din totalul studenților care abandonează un program de studii de licență, 44% abandonează după primul an (nu se mai regăsesc înscriși în anul 2 de studii).
  • Abandonul la studiile de master este de aproximativ 42% pentru studenții înmatriculați în anul universitar 2015/2016. Există însă o variație importantă între instituțiile de învățământ. Dacă în unele universități absolvă doar sub 30% dintre studenți, în altele procentul ajunge la 85%.
  • 70% esta rata abandonului la nivelul de studii de doctorat. Dacă luăm în considerare o perioadă mai lungă de timp până la absolvirea studiilor, rata de abandon scade la 63.5%.

Consultă datele studiului în continuare. 

Elevii, nevoiți să muncească de pe băncile școlilor

O bună parte dintre elevii din Cluj sunt nevoiți să se angajeze pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice, iar astfel apare abandonul școlar.

Mulți dintre elevi nu au suficiente resurse materiale și încep să lucreze în diferite companii. Astfel apare abandonul școlar, deoarece nu mai fac față să vină și la școală, să vină și la practică, în spate mai lucrează încă 6 ore, arăta recent Andrei Mercea, coordonatorul școlii duale de la Jucu, județul Cluj.

„Am avut un elev care, spre exemplu, făcea naveta, venea la noi la fabrică, după care de la noi, de la fabrică, fugea rapid la un hypermarket și programul lui era de la 6 dimineața și până undeva la 11 seara, cam așa”, a declarat Andrei Mercea, coordonatorul Școlii Duale Bosch din Jucu, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia pentru omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat

Acesta a vorbit despre faptul că elevii sunt nevoiți să lucreze pentru a se putea susține, ceea ce duce la abandonul școlar

Spre exemplu, autoritățile din Cluj-Napoca alocau la începutul acestui an școlar 36,7 milioane de lei, adică peste 7,4 milioane de euro, pentru burse în anul școlar 2022-2023.

În 2022, Primăria a alocat circa 50 de milioane de euro pe lucrări la infrastructura școlară, transport pentru elevi și vouchere și programe educaționale. 

Cu toate acestea, o bună parte dintre elevii din Cluj sunt nevoiți să se angajeze pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice, ceea ce duce la abandonul școlar. Și în timpul studiilor universitare, studenții sunt nevoiți să se angajeze, iar astfel nu pot aloca suficient timp frecventării orelor de curs, susținerii examenelor, aspect ce favorizează ulterior și abandonul universitar. 

sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 26% dintre elevi abandonează școala înainte de clasa a XII-a. Vezi situația din Cluj și fiecare județ din România

Provocările învățământului în Cluj: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar

Ce burse vor primi elevii clujeni în anul școlar 2022-2023? Peste 7,4 mil. € vor fi alocați

Ultimele Stiri
abonare newsletter