Educație
Cum a lăsat Bode în offside Comisia de etică a UBB și a cerut editurii să retragă cartea scrisă pe baza tezei
UBB a cerut includerea în cartea publicată pe baza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode a hotărârilor Comisiei de etică ce confirmă plagiatul tezei. Între timp, Bode a solicitat retragerea cărții din circuit.
Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat / Foto: Lucian Bode - Facebook
Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca arăta, în urma unei noi analize, că suspiciunile de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmă, iar teza sa este „profund viciată”.
Printre solicitările făcute de Comisia de etică a UBB figura și cerința adresată Bibliotecilor universitare din Cluj și București de a include în lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode și hotărârile care confirmă plagiatul tezei. Mai mult, adresa formulată de Universitatea Babeș-Bolyai în acest sens, și care atesta plagiatul, trebuia inclusă și în cartea publicată de Lucian Bode pe baza doctoratului plagiat.
Stratagema la care a recurs ministrul de Interne pentru a bloca includerea hotărârilor UBB privind doctoratul plagiat în cuprinsul cărții a constat în solicitarea adresată editurii de a retrage cartea din circuit.
Solicitarea UBB: înserarea hotărârii de plagiat în cartea semnată de Bode
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a trimis Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj, unde se află teza domnului Lucian Bode „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” următoarea adresă:
„Vă informăm că, în urma analizei Comisiei de etică a UBB, teza de doctorat a domnului Lucian Bode «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual» a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisiei de etică a UBB, profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte grave.
În consecință, pentru a normaliza circuitul academic, vă rugăm să includeți această adresă și cele două Hotărâri ale Comisiei de etică a UBB atașate în teza de doctorat printată și înregistrată în biblioteca dumneavoastră sau la bibliotecile din subordine precum și în cartea publicată pe baza acesteia «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual», ISBN 978‐606‐8330‐83‐9, publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, inclusiv prin mijloace electronice și în variantele electronice ale tezei/cărții. Acest lucru este semnalat și pe site-ul Institutului de Studii Doctorale al UBB."
De asemenea, UBB a solicitat Editurii CA Publishing să trimită adresa tuturor Bibliotecilor unde poate fi identificată, spre a fi inserată în carte”, se arată în Hotărârea Comisie de Etică a UBB.
Bode a cerut retragerea cărții
Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, a spus joi președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, pentru Edupedu.ro. Potrivit înștiințării, editura a acceptat și a spus că se va conforma. Astfel, cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.
„Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a spus Dacian Dragoș.
„Domnul Lucian Bode a informat UBB in data de 26.01.2023 ca «(…) până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare. Editura a confirmat si acceptat aceasta solicitare”, se mai arată și în comunicatul UBB.
CITEȘTE ȘI: