Educație
UBB, cea mai profilată universitate românească! Este prima în țară la matematică, psihologie și business, printre alte domenii
UBB rămâne și în 2023 cea mai profilată universitate românească în rankingul QS pe domenii, iar domeniile UBBMed și UBBTech intră tot mai ferm în profilul competitiv clasic al UBB.
UBB, cea mai profilată universitate românească / Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se profilează și în acest an ca universitatea cel mai bine reprezentată în clasamentul internațional QS, probabil cel mai cunoscut ranking internațional al universităților, care a publicat miercuri, 22 martie 2023, rezultatele pe domenii și specializări.
În clasamentul pe specializări, UBB ocupă prima poziție în țară la:
- matematică (251-300 internațional),
- psihologie (251-300 internațional)
- business & management (401-450 internațional).
De asemenea, UBB ocupă prima poziție în țară, alături de o altă universitate, în informatică/computer science (401-450 internațional), inginerie chimică (351-400 internațional) și fizică și astronomie (551-600 internațional).
Universitatea clujeană ocupă locul 2 în țară la limbi moderne (251-300 internațional), economie și econometrie (451-500 internațional), agricultură și păduri (351-400 internațional), respectiv medicină (601-650 internațional).
În ceea ce privește domeniile largi, UBB e prima în țară în științe sociale și management (368 internațional), clasându-se, de asemeneam pe prima poziție în țară - alături de altă universitate - în științele naturii (451-500 internațional). În domeniul științelor umaniste (arts & humanities), UBB ocupă a doua poziție în țară (376 la nivel internațional).
„UBB și-a conservat poziția pe podium”
Pentru prima dată în acest ranking, UBB a pătruns în domeniul larg inginerie/tehnologie pe poziția a doua în țară (501-530 la nivel internațional).
„Față de anii trecuți vedem o dezvoltare importantă. UBB și-a conservat poziția pe podium în domeniile în care excelează de ani de zile. Mă bucur să văd că și construcția începută ca prorector în zona biomedicală și de sănătate în urmă cu mai mulți ani dă acum roade, UBB aflându-se prin UBBMed pe a doua poziție în țară, în condițiile în care din țară intră în ranking doar două universități; acest lucru este foarte important, deoarece arată în QS nu doar performanță științifică, ci și prestigiu/notorietate la nivel internațional.
De asemenea, eforturile noastre în zona inginerie și tehnologie ne-au adus pentru prima dată în domeniul larg în rankingul QS; deși UBB este prezentă mereu pe podium în ultimii ani în acest domeniu larg în diverse rankinguri (ex. în Times Higher Education pe prima poziție în țară în 2022), pătrunderea în QS arată că performanța are deja notorietate la nivel internațional. În acest context al ingineriei și tehnologiei mai trebuie spus că avantajul competitiv al UBB în zona «computer science» este reconfirmat (în Times Higher Education UBB ocupând anul trecut prima poziție în țară, la distanță de restul universităților) și chiar îmbunătățit acum în QS față de anul trecut. În fine, putem spune că noua specializare inteligentă a orașului și a țării, propusă prin UBB ca InfoBioNano4Health (cu zona socio-umană transversală), este susținută și justificată de aceste analize internaționale.”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: