Educație
O șansă la educație pentru copiii de la Pata Rât. „Mini” grădiniță construită în două containere
Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului și locul unde trăiesc aproximativ 1.500 de romi, ar putea avea în viitorul apropiat o „mini” grădiniță, un loc unde copiii născuți aici ar putea avea o șansă la educație.
sursă foto Facebook Radio Pata
Primăria Cluj-Napoca va amplasa la Pata Rât containe special amenajate pentru a semăna cu o grădiniță, cu paturi, saltele, jucării, inclusiv educatoare, care vor da o șansă la educație zecilor de copii de la groapa de gunoi a orașului. Mai mult, aici vor primi mâncare și consiliere inclusiv părinții.
Primăria Cluj-Napoca și-a propus să atragă fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru amenajarea unui spațiu de tip grădiniță în miniatură pentru un număr de 50 de copii de la Pata Rât.
Proiectul „Împreună pentru viitor – servicii complementare de educație timpurile în comunități vulnerabile din Cluj-Napoca” va fi depus pentru a beneficia de fonduri europene. Primăria Cluj-Napoca e lider de parteneriat împreună cu Grădinița cu program prelungit „Mămăruța”, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Direcția de Asistență Socială.
Valoarea totală a proiectului este de 2.381.392 lei inclusiv TVA, din care 1.237.321 reprezintă cheltuieli eligibile asigurate prin PNRR, la care se adaugă TVA în valoare de 191.797, cheltuială asigurată din bugetul de stat. Valoarea neeligibilă a proiectului, în cuantum de 952.273 lei, revine Primăriei Cluj-Napoca.
Primăria urmează să asigure achiziția, dotarea, amenajarea și digitalizarea spațiului pentru funcționarea serviciului de tip modul container, va pune la dispoziție terenul pe care se vor amplasa containerele, asigură achiziția de servicii de lucrări pentru punerea în funcțiune a spațiului (împrejmuire gard, amenajare spațiu de joacă etc).
Potrivit proiectului, municipalitatea va asigura achiziția serviciilor de catering pentru copii, a materialelor consumabile didactice, a serviciilor de educație parentală de tip ateliere, activități dedicate părinților, de consiliere și sprijin.
Părțile au obligația să mențină proprietatea proiectului și natura activității pentru care s-a acordat finanțare pe o perioadă de cel puțin 3 ani după finalizare/dare în exploatare și să asigure exploatarea și întreținerea în această perioadă.
„Având în vedere situația copiilor din sistemul educațional preșcolar din Pata Rât și nevoie stringentă de a asigura un proces educațional calitativ și potrivit nevoilor copiilor proveniți din comunitățile marginalizare, vâzând oportunitățile oferite de PNRR, trebuie realizat un parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și actori cointeresați pentru implementarea proiectului. Proiectul propune dezvoltarea de servicii destinat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani proveniți din comunitățile vulnerabile”, transmite municipalitatea.
În concret, se propune:
- Achiziția a două module tip containere dedicate, dotarea și amenajarea acestora în minimum 2 săli pentru activități desfășurate cu 50 de copii, distribuiți în două grupe
- Înființarea și înscrierea în rețeaua școlară a serviciului complementar la Inspectoratul Școlar Județean Cluj
- Selectarea personalului didactic/nedidactic pentru furnizarea de servicii de educație timpurie complementare
- Înscrierea copiilor în cadrul serviciului complementar nou înființat prin proiect
- Derularea activităților educaționale prin furnizarea unor servcii de educație, îngrijire, protecție și nutriție a copiilor de tip grădiniță comunitară, respectiv furnizarea unor servicii de tip grup de joacă
- Servicii de informare, consiliere și sprijin pentru părinți
Locul va fi dotat cu saltele, paturi, scaune, rafturi de bibliotecă, fotolii, dulapuri, lenjerii de pat, mobilier, jucării, veselă pentru servirea mesei, aparate de uz caznic (cuptor microunde, fierbător apă, mașină de spălat vase, uscător rufe, combină frigorifică), exact ca într-o grădiniță adevărată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: