Educație
Sergiu Pașca, fost student UMF Cluj, acum Doctor Honoris Causa al universității. E un cercetător de excepție și profesor la Universitatea Stanford din SUA
Clujeanul Sergiu Pașca primește titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca la finalul lunii aprilie.
Clujeanul Sergiu Pașca, om de știință / Foto: UMF Cluj
Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca au transmis că ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc pe data de 28 aprilie:
„În data de 28 aprilie, vom avea deosebita bucurie de a acorda titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca, domnului prof. dr. Sergiu Pașca, Alumnus de excepție al universității noastre, om de știință, medic și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022 și a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe”, a transmis UMF Cluj.
Evenimentul se va desfășura în Aula „Iuliu Hațieganu”, Str. Gh. Marinescu nr. 23, în data de 28 aprilie, ora 17:00.
Sergiu Pașca a fost distins cu Premiul special pentru excelență în cercetare la nivel mondial, în cadrul Galei Cercetării Românești. În octombrie 2022, Universitatea Stanford a făcut public faptul că Pașca a condus un studiu în SUA prin care au fost implantați neuroni umani la șoareci pentru a studia tulburări psihiatrice complicate.
Despre Sergiu Pașca
Născut la Cluj-Napoca, Sergiu Paşca şi-a petrecut copilăria în Aiud în perioada ultimilor ani ai comunismului din România. A manifestat un interes deosebit faţă de chimie încă de la o vârstă fragedă şi şi-a amenajat primul laborator ştiinţific la vârsta de 11 ani în subsolul casei părinţilor săi. În ultimul an de liceu a câştigat un premiu la Olimpiada naţională de chimie, obţinând astfel o bursă şi dreptul de a se înscrie la orice facultate dorea din ţara noastră. În 2001, s-a înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.
În acelaşi timp, a studiat electrofiziologia la Institutul Max Planck pentru Cercetări în domeniul Creierului din Frankfurt. După ce a obţinut diploma de medic în 2007, Sergiu Paşca s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009. La această universitate americană, el a dezvoltat metode pentru a obţine neuroni din celule stem pluripotente induse (iPSC) şi pentru a folosi acele culturi de neuroni cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor maladii cerebrale, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.
Sergiu Paşca a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de Vizionari în Medicină şi Ştiinţe şi este câştigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, atribuit de Fundaţia Vilcek. În 2022, cercetătorul româno-american a susţinut un discurs în cadrul celebrelor conferinţe TED despre ingineria inversată a creierului uman în condiţii de laborator.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: