Educație

Grevă generală în învățământ. Mircea MICLEA: „Susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația didactică”

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă. Majorarea salariilor din învățământ reprezintă una dintre revendicări. Fostul ministru al educației, profesorul Mircea Miclea arată că majorarea diferențiată a veniturilor este o condiție esențială pentru o educație de calitate.

Mircea Miclea, despre greva generală din învățământ/Foto: Mircea Miclea. Arta de a-ți crea drumul youtube.com Mircea Miclea, despre greva generală din învățământ/Foto: Mircea Miclea. Arta de a-ți crea drumul youtube.com

 

 


Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală în urma eșecului negocierilor cu reprezentanții Guvernului. Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar.

 


Potrivit fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, necesitatea unei salarizări corespunzătoare a profesorilor este mai mult decât evidentă. 

„Susțin clar mărirea substanțială a salariilor, dar trebuie adăugate încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație”, a declarat profesorul clujean Mircea Miclea, potrivit edupedu.ro


Creșterea veniturilor trebuie coroborată cu prestația didactică astfel încât salarizarea să fie diferențiată, iar cadrele didactice trebuie să devină angajați ai unităților de învățământ.

Salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică. În mod cert se pot găsi metrici, adică metode de evaluare corectă a prestației didactice, astfel încât să se poată face o salarizare diferențiată în funcție de prestația didactică (…).


Al doilea lucru care trebuie asociat cu majorarea salarială ar fi ca profesorii să devină angajații școlii, astfel încât școala să fie cea care îi angajează și tot școala să fie cea care îi concediază, dacă nu prestează activități de calitate”, a explicat fostul ministru al Educației Mircea Miclea.

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani. Profesori din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni.


Greva generală declanșată pe final de an școlar ar putea decala atât examenele din cadrul Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, cât și Bacalaureatul. De altfel, examenele de admitere organizate de universități ar putea suferi modificări. 

Principalele revendicări ale angajaților din învățământ vizează aspecte precum majorarea salariilor personalului din învățământ, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și creșterea anuală a investiției în învățământ și infrastructura școlară. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mircea Miclea, despre legile educației: „Sunt construite într-o cheie politicianistă, în așa fel încât să satisfacă interesele actorilor relevanți”

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă. Eșec al negocierilor cu sindicatele din învățământ

Apel pentru părinți. „Copiii să rămână acasă pe timpul grevei”. Examenele naționale ar putea fi bulversate. Și universitățile intră în grevă!

abonare newsletter