Educație
Apel pentru părinți. „Copiii să rămână acasă pe timpul grevei”. Examenele naționale ar putea fi bulversate. Și universitățile intră în grevă!
Peste 70% dintre profesori au optat pentru grevă generală din 22 mai. „E voința oamenilor de a intra în grevă”, au anunțat, marți, sindicatele. În greva de avertisment de miercuri nu se va desfășura niciun proces educativ, dar copiii vor fi supravegheați.
Liderii de sindicat anunță declanșarea grevei generale. Sursă foto Facebook FSLI România
„După cinci luni de proteste, Guvernul României, din păcate, a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică. Nu ai putem aștepta tergiversarea. Astăzi forța colegilor noștri e îndreptată împotriva celor care ne-au umilit și mințit atât amar de timp. Nu mai putem accepta să fie menținut un statut social care nu e corespunzător. Vom face tot ce ține de noi ca să-i facem să înțeleagă că așa nu se mai poate. Mesaj pentru colegii care nu participă la protest: tăcerea nu lucrează în favoarea lor, ci a guvernanților. O resursă umană calificată se poate obține doar dacă învățământul e finanțat corespunzător”, au transmis sindicaliștii.
CITEȘTE ȘI: Grevă de avertisment în învățământ. Zeci de mii de profesori nu intră la ore mâine, între 11 și 13
Simion Hăncescu, liderul FSLI: „Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest este o acțiune îndreptățită a noastră o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară. Mesajul nostru se îndreaptă către patronate, societatea civilă, către ONG-uri, către multinaționale, știm cu toții că aveți nevoie de o resursă umană calificată și atunci trebuie să înțelegeți că acest lucru se poate obține doar în condițiile în care învățământul este finanțat corespunzător doar în condițiile în care personalul care lucrează în învățământ are un statut social corespunzător. Avem nevoie de sprijinul și ajutorul dumneavoastră. Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus «nu» nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti”.
Anton Hadăr, Alma Mater: „ Ne-am fi așteptat toți la reacții din partea Guvernului. Eram aproape convins că ne vor chema la discuții. Din păcate suntem în situația în care ei se ceartă pe portofolii își împart funcțiile. În următoarele două săptămâni intrăm în sesiune, se poate să fie examene anulate, amânate. Tare mă tem că de proiectul România Educată se va alege praful. (…) Aceasta e marea problemă a noastră, salarizarea în educație. Evident că ne interesează și partea de infrastructură (…) Au fost două greve de amploare în învățământ – în 2000 în ianuarie și 2005 în noiembrie. Acum lucrurile se complică, vin examene naționale care pot fi bulversate”.
CITEȘTE ȘI: