Educație

Generația cu cel mai mare grad de absenteism la Bacalaureat. Peste jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa a I-a NU au promovat examenul.

Mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa I NU au promovat Bacalaureatul, potrivit datelor World Vision România.

Generația cu cel mai mare grad de absenteism la Bacalaureat. Peste jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa I NU au promovat examenul. | Foto: World Vision România Generația cu cel mai mare grad de absenteism la Bacalaureat. Peste jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa I NU au promovat examenul. | Foto: World Vision România

 

 


Mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa I NU au promovat Bacalaureatul. Mai exact, în clasa I erau înscriși, în septembrie 2012, 202.134 de elevi, conform datelor Ministerului Educației, analizate de Edupedu.ro. Dintre aceștia, doar 95.112 au obținut media de promovare a examenului de Bacalaureat, înainte de contestații.

 


La nivel național, s-a înregistrat cea mai ridicată rată de promovare din ultimii 14 ani. Cu toate acestea, mai mult de un sfert dintre elevii din mediul rural nu au obținut ,,Reușit" în dreptul numelui lor. Doar 73,6% dintre elevii din mediul rural au promovat examenul, comparativ cu 85,7% elevi din mediul urban care au reușit să promoveze Bacalaureatul.

Generația cu cel mai mare grad de absenteism la examenul de Bacalaureat

Peste 60.000 de elevi care au început în urmă cu 12 ani clasa I nu s-au înscris în acest an la bacalaureat, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza datelor publice disponibile. Astfel, aproape 30% dintre elevii înscriși în clasa I, în anul 2012, nu se regăsesc înscriși la examenul de Bacalaureat de anul acesta, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de elevi absenți din ultimii ani. Nu există date referitoare la ce se întâmplă cu acești elevi, de ce s-au pierdut, unde îi regăsim, cine este responsabil pentru ei și pentru traiectoria lor educațională într-un sistem de învățământ în care cele 12 clase sunt obligatorii prin lege. Mai mult, dintre elevii prezenți la examen, aproape un sfert nu au obținut medie de trecere, înainte de contestații, arată sursa citată. 


Care este realitatea în mediul vulnerabil

În mediul rural, 56% dintre elevii care abandonează școala după clasa a 8-a o fac pentru că familia nu își poate permite costul școlii. Totodată, rezultatele scăzute la Bacalaureat în mediul rural sunt cauzate de un cumul de factori, conform studiilor realizate de World Vision România:
- 2 din 10 părinți nu-și susțin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a;
- pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc;
- 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“;
- 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie
- adolescenții au puțin sprijin, precum și repere positive în comunitățile lor: doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul;
- 16% dintre adolescenți consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă;
- 47% dintre adolescenţii din mediul rural declară că niciodată sau doar uneori le place la școală;
- adolescenții spun ca susținerea părinților și o atitudine pozitivă față de viață i-ar ajuta;
- profesorii nu sunt suficient de pregătiți: 52% vor mai mult acces la cursuri de perfecționare;

CITEŞTE ŞI
Bacalaureat 2024: Liceele din Cluj care au avut promovabilitate 100%. Județul, primul loc pe țară.

„Ne uităm la rezultatele de la Bacalaureat, cele mai bune rezultate chiar din ultimii 14 ani. Am văzut săptămâna trecută diferențe enorme între rural și urban la Evaluarea Națională, continuăm să le vedem. Mai mult de 26% dintre elevii din mediul rural nu au reușit să promoveze examenul maturității, în timp ce doar puțin peste 14% din urban au acest rezultat. Mă bucură să văd că se poate, atât timp cât se intervine la timp, cu metode eficiente și, mai ales, adaptate fiecărui copil în parte. Prin programul Vreau în clasa a 9-a, 84,3% au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. Acești copii din mediul rural, care au dificultăți financiare și multiple vulnerailități, au reușit să își depășească condiția și să învețe pentru viitorul lor, cei mai mulți dintre elevii pe care îi susținem vor să-şi continue studiile şi să meargă la o facultate", a declarat Mihaela Nabăr, Director Executiv World Vision România.


Programul care reduce diferenţa dintre urban și rural: Vreau în clasa a 9-a

Unu din patru tineri din mediul rural nu a obținut medie de promovare anul acesta la Bacalaureat. Prin comparație, 84,3% dintre elevii de la sate din programul derulat de World Vision România, au promovat Bacalaureatul. Rezultatele obținute de beneficiarii din mediul rural al programului „Vreau în clasa a 9-a" (84,3%) sunt apropiate de cele obținute de elevii din mediul urban (85,7%). 

Cum pot fi sprijiniți adolescenții de la sate să continue studiile

World Vision România, susține adolescenții de la sate să își continue studiile liceale, prin programul „Vreau în clasa a 9-a", inițiat în 2008, ca răspuns la nevoia acută a elevilor din mediul rural de a recupera pierderile din ciclul gimnazial și de a fi sprijiniți în continuare pe perioada liceului.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rezultate Bacalaureat. Judeţul Cluj, pe primul loc la nivel naţional cu o rată de promovare de 88,9%.

Județul Cluj, pe primul loc în România la BAC 2024. Povestea celor două eleve care au luat „10 curat”.

O tânără de excepție. Teodora Stan de la Colegiul „Emil Racoviță” a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.

Elevă de „10 curat” la BAC. Louise Vișan, de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, merge la facultate la Paris!

Ultimele Stiri
abonare newsletter