Educație

Rezultate finale Definitivat 2024. În Cluj, rata de promovare este de peste 83%.

În Cluj, procentul de promovare la Definitivat 2024 este de 83,58%, după soluționarea contestațiilor.

Procent de promovare de 83,58% la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, în Cluj|Foto: pixabay.com Procent de promovare de 83,58% la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, în Cluj|Foto: pixabay.com

 

 


În județul Cluj, rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2024), după soluționarea contestațiilor, este de 83,58% (în creștere cu 3,23 %, comparativ cu rezultatele inițiale – 80,35 %). 

Afișarea rezultatelor finale a avut loc marți,la centrul de examen organizat la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca și pe site-ul dedicat.  


Zeci de note modificate după contestații

În județul Cluj, la examenul național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2024), în etapa de soluționare a contestațiilor, au fost depuse 64 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor scrise. 

CITEȘTE ȘI: 
Cluj: Procent de promovare de 80,35% la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ.

Un număr de 31 lucrări au înregistrat note mai mari, decât cele obținute în evaluarea inițială, 32 lucrări au fost reevaluate sub nota obținută inițial, iar o lucrare nu au înregistrat modificări, în raport cu evaluarea inițială.


În sesiunea 2024 a examenului național de definitivare în învățământ, ca urmare a etapei de soluționare a contestațiilor, au fost declarați promovați 336 de candidați, față de 323 candidați care au obținut medii între 8.00 și 10.00, conform rezultatelor afișate initial, în 30 iulie 2024.

În județul Cluj, în sesiunea 2024, au fost prezenți 403 candidați, dintre cei 416 candidați cu drept de participare la proba scrisă. 
13 candidați au absentat, iar 1 candidat s-a retras, conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru. 


CITEȘTE ȘI: 
Mai mulți profesori absenți la examenul de definitivare în județul Cluj. Când se vor afișa rezultatele?

Nu s-au înregistrat situații de fraudă sau tentativă de fraudă. De la nivelul jude’ului Cluj, înspre centrele de evaluare, organizate de minister la nivel național, au fost transmise în format digital, scanate și încărcate pe platforma specifică de evaluare, 402 lucrări, pentru evaluare și notare.

Patru note de 10 la Definitivat, în Cluj

4 candiați din județul Cluj au obținut nota 10 la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ (1%) și media 10 la examen, 163 de candidați au obținut medii între 9-9,99 (40,55 %), iar 169 dintre candidați au obținut medii cuprinse între 8.00 și 8,99 (42,04 %).


Pentru a fi declarat promovat la examenul național de definitivare în învățământ, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 (opt), calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. 

În egală măsură, candidații admiși pentru a susține proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, minimum 8 (opt). 

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.                    

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cluj: Procent de promovare de 80,35% la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter