Educație

În mai puțin de o săptămână începe școala! Câți bani dăm să pregătim ghiozdanul copilului?

Mai este mai puțin de o săptămână până la începerea anului școlar 2024-2025, iar părinții încep să îi pregătească pe cei mici.

În mai puțin de o săptămână începe școala | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook În mai puțin de o săptămână începe școala | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


În data de 9 septembrie, clopoțelul va suna din nou, anunțând începutul anului școlar 2024-2025

 


Părinții din întreaga țară sunt deja în febra cumpărăturilor, încercând să se asigure că micuții lor au tot ce le trebuie pentru a începe școala în forță. Însă, odată cu entuziasmul reîntâlnirii colegilor și al descoperirii de noi materii, vine și o întrebare importantă: Câți bani trebuie să scoatem din buzunar pentru a pregăti ghiozdanul copilului?

Cât scoate din buzunar un părinte pentru noul an școlar?

Pentru un ghiozdan bine echipat, părinții trebuie să se gândească la o gamă variată de produse, în funcție de clasa copilului.


Conform magazinelor online, prețul mediu al unui ghiozdan este în medie 50 de lei. Pe site-ul magazinului IPB, un ghiozdan pornește de la 69,90 de lei pentru preșcolari și poate ajunge la 349,90 de lei. 

În magazinele Auchan, prețul unui ghiozdan pornește de la 29,90 de lei și poate ajunge la 390,99 de lei pentru un ghiozdan echipat.


În Carrefour, prețul pornește de la 25 de lei și ajunge la 440 de lei.

CITEȘTE ȘI:
Elevii încep şcoala pe 9 septembrie. Calendarul anului școlar 2024-2025.

După ce am cumpărat ghiozdanul trebuie să îl echipăm.


În funcție de preferințele copilului, prețul pentru articolele de papetărie precum caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie poate să varieze. De exemplu, cel mai ieftin caiet costă 1,50 de lei, dar prețul poate să ajungă la 150 de lei, în funcție de numărul de pagini, dar și de modelul care este pe caiet și materialul din care este coperta caietului. Un elev ar avea nevoie, în medie, de minim 6 caiete dictando și minim 4 de matematică.

Produse folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, markere şi plastelină ajung să coste în medie 100 de lei.

În ceea ce privește instrumentele de scris, stilourile pornesc de la 5 lei și pot ajunge până la 135 de lei, cele cu peniță de inox și cutie. Pe lângă stilou se adaugă și rezervele sau cum mai sunt cunoscute drept patroane. Un părinte va scoate 8 lei pentru o pungă cu 50 de patroane și 19 lei pentru o pungă cu 100 de patroane.

Totodată, un părinte va plăti în jur de 4,50 de lei pentru un set cu 10 pixuri.

Un set de 3 creioane pornește de la 1,50 de lei, iar un set cu creioane colorate pornește de 7 de lei și poate ajunge la peste 200 de lei în funcție de numărul de creioane și firma care le produce.

Îmbrăcămintea pentru sport, adică trening, încălţăminte de sport şi tricourile albe, reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport pornește de la 35 de lei și poate ajunge la 170 de lei, în funcție de vârsta copilului. Copiii trebuie să fie echipați și cu încălțăminte adecvată, iar în funcție de calitate și firmă prețurile variază de la 70 de lei la peste 500 de lei.

Totodată, există și situații în care școala cere uniformă, iar în aceste cazuri prețurile, din nou, variază, ajungând până la câteva sute de lei în funcție de profilul școlii. 

Pregătirea pentru noul an școlar nu este doar o provocare logistică, ci și una financiară. Cu un plan bine pus la punct și cu un ochi atent la reduceri, părinții pot echipa ghiozdanul copilului fără a face un efort financiar prea mare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Şcolile din Cluj, pregătite să primească elevii. Emil Boc: „Lucrările de reabilitare la cele 73 de şcoli vor fi gata vineri.”

Elevii din Cluj-Napoca își pot reînnoi abonamentele gratuite pentru transportul public, începând de luni

Ultimele Stiri
abonare newsletter