Educație

Sucurile și alte băuturi cu excepția apei ar putea să nu mai fie vândute în școli. Lista, actualizată după 16 ani.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect prin care se interzice vânzarea în școli a dulciurilor, sucurilor și alimentelor cu conținut mare de sare, zahăr și grăsimi.

Sucurile și alte băuturi cu excepția apei ar putea să nu mai fie vândute în școli| Foto: pexels.com Sucurile și alte băuturi cu excepția apei ar putea să nu mai fie vândute în școli| Foto: pexels.com

 

 


Băuturile răcoritoare, energizantele, băuturile pentru sportivi și băuturile calde, de tip cafea sau ceai instant, nu vor mai putea fi vândute la chioșcurile din școli, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătății, pus în dezbatere publică în urmă cu câteva zile.

 


Proiectul include și o actualizare după 16 ani a Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, punând accent pe produse cu conținut redus de zahăr, sare și grăsimi, mai exact cea aprobată prin OMS 1.563/2008, potrivit edupedu.ro

„În incinta școlilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea”, se arată în anexa proiectului


Ce produse ar putea dispărea din școli?

Pe lista produselor interzise se află sucurile de fructe îndulcite, compoturile cu sirop, cartofii prăjiți, chipsurile și iaurturile cu arome sau adaosuri mari de zahăr. În categoria alimentelor nerecomandate se mai află prăjiturile din comerț, pizza congelată, brânza topită și popcornul ambalat pentru microunde. În locul acestora, Ministerul Sănătății propune introducerea apei îmbuteliate ca principală opțiune pentru elevi, pentru a încuraja consumul sănătos și hidratarea corectă.

Lista actualizată a alimentelor și băuturilor vine ca o reacție la creșterea alarmantă a problemelor de sănătate cauzate de dieta dezechilibrată, inclusiv obezitatea infantilă, care este în continuă creștere în România.


Produsele recomandate 

Pentru a încuraja alegerile alimentare sănătoase, Ministerul Sănătății a inclus o listă detaliată a produselor recomandate. Printre acestea se numără fructele și legumele proaspete, pâinea integrală, iaurturile simple și carnea slabă. 

„Se recomandă alegerea legumelor și a fructelor preparate cu puține sau fără adaos de grăsimi, zahăr sau sare; limitarea sucului de fructe pentru copii; alegerea legumelor și a fructelor proaspete și neprocesate, cât mai des. 
Se recomandă consumul zilnic de minim o porție de legume verzi și/ sau o porție de legume sau fructe portocalii.
Exemple de legume verzi: fasole verde, broccoli, varză, gulie, praz, salată verde, mazăre verde, spanac, dovlecei, sparanghel, varză de Bruxelles, ruccola și ierburi aromatice verzi (patrunjel, mărar, mentă, busuioc, frunze de țelină etc.).
Exemple de legume și fructe portocalii: morcovi, dovleac, caisă, mango, nectarină, piersică, portocală, mandarină, clementină”, se arată în documentul Ministerului Sănătății.


În categoria „a se consuma cel mai des” sunt incluse produse precum merele, morcovii, iaurtul simplu sau pâinea integrală, în timp ce alimentele „a se consuma ocazional” includ paste albe, compoturi fără îndulcitori și fructe uscate fără zahăr adăugat. Acestea oferă elevilor o gamă variată de opțiuni sănătoase, fără a compromite gustul sau accesibilitatea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce ascund cozonacii de pe raft: până la 16 E-uri într-un singur produs și zahăr cât 4 lingurițe.

Mâncarea care poate declanșa peste 30 de boli grave

abonare newsletter