Educație

Orele de meditaţii sărăcesc părinţii clujeni

Un părinte clujean, care are copil în clasa a XII-a şi vrea să-i ofere meditaţii, trebuie să scoată lunar din buzunar aproximativ 800 de lei pentru a-l pregăti la patru materii.

Bacalaureatul şi evaluarea naţională se aproprie cu paşi repezi, iar elevii care nu se simt suficient de pregătiţi pentru a trece cu brio de aceste examene pot să-şi angajeze un profesor particular. Bineînţeles că toate costurile sunt suportate din buzunarul părinţilor, costuri care nu sunt deloc ieftine.

Spre exemplu, un părinte care vrea să ofere copilului său meditaţii la patru materii va trebui să scoată lunar din buzunar nu mai puţin de 800 de lei. În această sumă intră: 8 ore de meditaţii la limba şi literatura română, 8 ore de meditaţii la matematică şi alte 16 ore la fizică şi engleză.


Notele obţinute la examenul de maturitate sunt importante deoarece reprezintă acum unul dintre criteriile pentru admiterea la multe facultăţi.

60 de lei, meditaţia la română

Site-urile de anunţuri clujene sunt pline de oferte din partea persoanelor dornice să ofere meditaţii elevilor care sunt în şcoala gimnazială sau la liceu. Ofertele sunt variate, iar preţurile diferă de la un anunţ la altul.


Spre exemplu, meditaţiile la limba şi literatura română se încadrează între 40 de lei şi 60 de lei pentru două ore. Ceva mai ieftine sunt meditaţiile la matematică, însă la fel şi preţul acestora variază. Două ore de meditaţie la această materie costă, în medie 40 de lei, tot pentru două ore.

Dacă elevul are nevoie de meditaţie la fizică, părintele trebuie să ştie că pentru două ore de meditaţii va trebui să scoată din buzunar suma de 50 de lei şi tot atât şi pentru meditaţiile oferite la chimie.


Nici meditaţiile pentru limbile străine nu sunt mai ieftine. Pentru două ore de meditaţii la engleză părintele trebuie să plătească 50 de lei.

Meditorii încearcă să-şi atragă clienţii prin postarea diferitelor anunţuri care de care mai atrăgătoare. “Prima şedinţă gratis! Meditez la domiciliul clientului. Fire răbdătoare, adaptabila la necesităţile elevului, promit seriozitate”, se arată în unul dintre anunţuri.


Profesorii au interzis la meditaţii

Dacă până de curând elevii puteau să ia ore de meditaţii de la profesorii care le predau şi la şcoală, acest lucru a fost interzis odată cu intrarea în vigoare a noului cod de etică.

Începând cu anul şcolar 2013-2014 profesorilor le este interzis, prin lege, să ofere meditaţii celor care le sunt elevi.


Înscrierea pentru examenul de Bacalaureat se face în perioada 26-30 mai.  În perioada 10 - 12 iunie va avea loc prima probă din cadrul examenului de maturitate şi anume evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, vor avea loc în perioada 11-13 iunie, iar cea de evaloare a competenţelor digitale în 16-20 iunie. În 23 - 27 iunie 2013 vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise vor începe cu data de 30 iunie când elevii vor fi testaţi la limba şi literature română, în 1 iulie la cea maternă, în 2 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar două zile mai târziu va fi proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor se va face în 7 iulie după care se vor putea depune contestaţii.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter