Educație

Laptopuri pentru profesori, tablete pentru elevi. Între timp există încă școli care au WC în curte

Reprezentanții învățământului românesc sunt mai preocupați să bage tehnologia în școli în loc să creeze condiții propice de învățare.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că, începând de anul viitor, s-ar putea ca toate clasele din România să aibă la dispoziție o tablă inteligentă, fiecare elev să aibă câte o tabletă, iar fiecare profesor câte un laptop. Anul trecut, fostul Ministru al Educației, Liviu Pop, anunța că ar vrea ca fiecare școală să aibă internet. Reprezentanții învățământului sunt fixați să pună pe primul loc tehnologia, în timp ce sistemul educațional românesc scoate analfabeți funcționali pe bandă, iar mii de școli au toalete în curte și nu au apă curentă.

Miniștri preocupați de tehnologie

În luna decembrie a anului trecut, anunța că și-a propus ca din fonduri europene să doteze fiecare sală de clasă cu o tablă inteligentă, fiecare progesor să primească un laptop, iar elevii câte o tabletă.


Marți, Ecaterina Teodorescu a venit cu o nouă declarație în ceea ce privește acest proiect, în valoare de 400.000.000 de euro. Acesta urmează să fie aprobat de Comisia Europeană.

„Am putea spera (n.r- de anul viitor să fie în şcoli). Noi avem prevăzute toate şcolile pentru toţi copii din gimnaziu şi liceu, dar rugămintea mea e să avem răbdare pentru că nu se poate totul o dată. Nu cred că găsim un producător care să cuprindă 90.000 de table inteligente, câte clase avem, şi un număr important de copii (...) probabil un milion jumătate - milion şi şapte sute de mii”, a spus Ecaterina Andronescu.


În decembrie 2017,  în urma unui parteneriat între Ministerul Învățământului și Ministerul Comunicațiilor, românii erau anunțată că toate școlile din România, din mediul gimnazial, vor avea internet.

„Există un program la nivelul Ministerului Învăţământului, Internet Campus, care vizează introducerea internetului în mediul gimnazial, în toate şcolile din România. Neştiind câte şcoli sunt fără Internet astăzi, pot să vă promit că înainte de sfârşitul anului viitor toate şcolile din România, din mediul gimnazial, vor avea Internet Campus, prin intermediul programului derulat de Ministerul Învăţământului, în care Ministerul Comunicaţiilor este partener, iar organismul intermediar este finanţatorul acestui proiect”, declara Lucian Şova, ministrul Comunicaţiilor, în luna decembrie a anului trecut.


Încă doi ani până când toate școlile vor avea toalete în interiorul clădirilor

La începutul anului trecut, s-a anunțat că 2.418 școli au grupuri sanitare în exterior. Fostul Ministru al Educației, Liviu Pop, promitea că în cel mult trei ani toți elevii din țară vor intra în rând cu lumea și vor putea folosi în mod civilizat toaleta, adică în interiorul clădirii.

„La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române avem 2418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior.Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face ca toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor”, a scris, pe Facebook, Liviu Pop, în ianuarie 2018.


Astfel, teoretic, elevii mai ai doar doi ani de așteptat.

Chiar și județul Cluj are cu ce se „mândri”. În ciuda faptului că în Cluj se fac investiții după investiții, în acest moment există 23 de școli care nu au toaletă în interior.


Ba mai mult, la începutul anului școlar 2017-2018,  sute de elevi și-au pregătit ghiozdanele pentru a merge la școală în condiții improprii. Din totalul de 635 de unități școlare care există în județ, 95 nu au primit autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că această problemă nu este una care ține neapărat de conducerea școlilor, ci de administrațiile locale. În multe sate din județ încă nu există apă curentă, iar fără apă curentă, nu se pot exista nici toalete.

abonare newsletter