Educație
Director de școală din Cluj, indignat de rezultatele la BAC: „Sunt mâhnit că ne furăm căciula și în educație…”
Mircea Bertea, Directorul Colegiului Național Pedagogic „Gh. Lazăr” din Cluj-Napoca a explicat pentru edupedu.ro că este supărat atât pentru rezultatele la bacalaureat din acest an, cât și pentru problemele din sistemul educațional românesc.
Mircea BerteaDespre statistici și școli cu mai mulți profesori decât elevi
Dascălul spune că statisticile oferite de Ministerul Educației cu privire la rezultatele la bacalaureat din acest an sunt „cosmetizate, ipocrite și nerelevante”.
„De la Clujul pe locul I la BAC 2019, la un director de colegiu național de referință mâhnit că ne furăm căciula și în educație… De ce afirm acest lucru? Pentru că statisticile transmise de Ministerul Educației Naționale (cu recunoașterea fără echivoc a faptului că aceste rezultate sunt cele mai slabe din ultimii cinci ani!), sunt puternic cosmetizate și, deopotrivă, pe alocuri, ipocrite și nerelevante. Cosmetizate, pentru că ele se raportează doar la candidații prezenți la examenul de bacalaureat și nu la totalul elevilor înscriși în clasa a XII-a la nivel național la începutul anului școlar 2018-2019. Și e o diferență, nu glumă! Apoi, aceste rezultate oficiale sunt și ipocrite și nerelevante, pentru că, la anumite licee (cele mai multe dintre acestea licee industriale), din 150 de elevi ai claselor a XII-a, spre exemplu, se înscriu (sau li se permite să se înscrie!) doar 20 de absolvenți, din care promovează bacalaureatul, să spunem, 10, procentajul de promovare raportat de școală și acceptat de inspectorate și de MEN fiind de 50%, când, în realitate, el este de 6,66%. Vi se pare normal? Dar în situația în care nu promovează ani buni și consecutivi niciun elev și, totuși, așa-zisele licee există în continuare, școli cu mai mulți profesori decât elevi prezenți efectiv în fiecare zi. Situația lor se cunoaște, inclusiv la MEN. S-ar putea uneori să fie chiar criticați. Apoi sunt repede iertați, învățământul liceal românesc navignd în continuare, trimfător, cu toate pânzele sus. Nu intenționăm și nici nu putem generaliza, dar știm că mărul putred le poate strica și pe celelalte mere bune și frumoase din marele coș al învățământului românesc… Și nu numai ca imagine și percepție!”, a spus profesorul.
Huiduirea învățământului românesc
Mircea Bertea a amintit și de absolvenții cu rezultate excepționale, care, majoritatea, vor lua calea străinătății.
„Știu că vor fi cititori care vor spune: Dar sunt atâtea licee bune și foarte bune, cu rezultate excepționale, despre ele de ce nu scrieți? Sunt într-adevăr. Și merită toată lauda. Și liceul/ colegiul meu este unul dintre acestea. Merită să scriem și despre ele, să le recunoaștem strădania, munca și rezultatele. O vom face foarte curând. Apoi, ne vor aduce aminte unii, ca reproș, de olimpicii noștri extraordinari, cei mai grozavi din lume. Da, jos pălăria pentru valoarea lor ! Numai că, să fim corecți și sinceri până la capăt, de această valoare profită marile universități ale lumii și foarte puțin universitățile românești. Într-o conspiraţie a mediocrităţii, olimpicii sunt doar speranţa disperării, cum, adevărat, afirma într-un interviu Florin Colceag”, a amintit Bertea.
Învățământul mileniului trecut
Din spusele dascălului, școala românească, în mare parte, îi învață pe copii să aibă succes la școală, nu și în viață.
„E ușor de criticat și de hulit în presă sau la televizor învățământul românesc. Uneori (și exemplul bacalaureatului e aici relevant) există și temeiuri solide pentru asta. E simplu de constatat că educația în și pentru România a rămas în mileniul trecut, că suntem încremeniți în proiecte demult apuse. Aceasta pentru că ne lipsesc strategiile educaționale de țară, strategii orientate către mâine și nu către trecut (încă ne mai lăudăm cu învățământul nostru de dinainte de 1989!) Și apoi, pentru că soarta educației a fost dată pe mâna unor politicieni ei înșiși certați cu educația. Este un adevăr faptul că învățământul românesc nu-i mai pregătește azi pe elevi și pe studenți (cu puține excepții, desigur: facultățile de medicină, informatică, inginerie) pentru a avea succes în viață, ci pentru a avea succes la școală/facultate. Este o realitate tristă, dar este realitatea cruntă!. Învățământul nostru a intrat în cercul vicios al jocului politic ce falsifică realități pentru a raporta ”noi succesuri”. Nu este greu de observat că la noi contează rezultatele la școală și nu performanța, progresul realizat de elev. Toate raportările și clasamentele din școli, inspectorate școlare și de la MEN se fac în funcție de aceste rezultate. Școala a devenit doar un furnizor de informație, nu de dezvoltare personală. Nu suntem crescuţi și nu ne creștem copiii în cultura responsabilităţii personale. Ne-am obişnuit să dăm tot timpul vina pe cineva: pe școală, pe minister, pe Guvern”, a explicat directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”.