Educație

Cu ce probleme începe noul an școlar la Cluj? WC-uri în curte, școli fără apă curentă, grădinițe în case private

Școala începe luni, 9 septembrie și încă sunt probleme la nivelul întregii țări, din cauza unui sistem educațional bolnav.

La Cluj, situația stă mult mai bine față de alte părți, însă și aici există încă probleme, cum ar fi WC-uri în curte, școli fără apă curentă sau copii de grădiniță care învață în case private.

O singură școală prinsă în proiectul de guvernare

Una dintre cele mai grave probleme, despre care s-a vorbit mult în presă în ultimii ani, este cea a școlilor care nu sunt racordate la utilități. În anul 2019, încă există școli unde copiii folosesc latrina din curte sau care se spală la lighean pe mâini fiindcă nu există apă curentă.


Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, a declarat anul trecut că va fi rezolvată problema şcolilor care au toaletele în curte. 1.180 de școli au rămas cu WC-uri în curte, potrivit datelor Ministerului Educației. Dintre acestea, 858 au fost cuprinse în HG 363/2019 prin care se asigură finanțare de 64.900.000 de lei pentru lucrări de reabilitare. Hotărârea a fost dată la scurtă vreme după ce un copil de 3 ani a murit în urma unei căzături în fosa septică a unei școli din județul Iași.

Citeşte întreaga ştire: Bilanț la început de an școlar: 6 probleme pe care sistemul nu le-a rezolvat pentru elevi.


 Astfel, în județul Cluj a fost o singură școală care a intrat în programul de guvernare.

„Avem o singură lucrare, pe comuna Cășeiu. Este singurul proict guvernamental care a fost în județul Cluj pentru problema WC-urilor în curte și care va fi gata în două săptămâni după începerea școlii, deoarece constructorul a întârziat cu finalizarea lucrării”, a spus Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Școli de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale

Sunt însă școli care nu au mai intrat în programul de guvernare, iar în aceste cazuri autoritățile locale au promis că se vor ocupa.

Potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj şcoala cu clasele I-IV şi grădiniţa din satul Huta, comuna Chiuieşti, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare deoarece au grup sanitar exterior tip latrină, apa nepotabilă, fântână cu hidrofor, cele două unităţi funcţionând într-o casă particulară.


O altă grădiniţă din satul Someşu-Rece Uzină este neautorizată deoarece nu dispune de apă curentă, latrina fiind cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale, comună cu o locuinţă, iluminatul este insuficient, se folosesc sobe metalice, iar clădirea este insalubră, având pereţi şi tâmplărie degradate, informează gândul.info.

De asemenea, şcoala primară şi grădiniţa din satul Rogojel, comuna Săcuieu, funcţionează într-un corp de clădire lipit de Căminul Cultural şi nu au fost autorizate sanitar de către DSP Cluj deoarece nu au apă potabilă, au grup sanitar exterior tip latrină, care este degradat, iar curtea cu Căminul Cultural nu este împrejmuită.


DSP Cluj a informat că în judeţul Cluj nu sunt autorizate 76 obiective (12,03%), reprezentând unităţi şcolare sau structuri ale acestora, din care 7 obiective în mediul urban şi 69 obiective în mediul rural, dintr-un total de 630 existente la nivel judeţean.

În mediul rural, principala cauză pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare o constituie lipsa apei potabile şi a apei curente, iar 20 unităţi au grupuri sanitare de tip latrină. Totodată, sunt şi unităţi de învăţământ care folosesc sobe metalice pentru încălzire.

Cum rămâne cu manualele

Elevii care vor intra anul acesta în clasa a VII-a vor primi manualele cu trei săptămâni întârziere.

„Manualele sunt livrate la clasele primare integral. Sunt peste 100.000 de exemplare care sunt comandate ca și completări. Problema rămâne la clasa a VII-a unde avem doar patru manuale livrate din cauza atacului în justiție a licitației, de către cel care a pierdut licitația”, a explicat șeful ISJ Cluj.

Cuibus a adăugat că multe dintre manualele pe care le primesc elevii sunt cele din anii anteriori, însă în proporție de 15-20% se înlocuiesc de la an la an deoarece se pierd sau se distrug.  

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter