Educație
Unde sunt banii pentru toaletele școlilor?
Banii de toalete, dați de fostul Guvern, ar fi fost „mai mult pe hârtie”, susține ministrul Educației.
Ea a afirmat că s-au pornit nişte investiţii, de tipul toaletelor care ar trebui să nu mai fie în curtea şcolii.
„Din 1.080 de unităţi de învăţământ care au în curte toaletele 857 au fost introduse în programul acesta care să fie finanţat de la buget pentru a fi finalizate lucrările, dar în realitate nu au fost realizate decât 154”, a afirmat Anisie.
Întrebată dacă nu mai sunt bani, ea a răspuns că a cerut Direcţiei Economice din minister să-i prezinte la zi o situaţie cu toate investiţiile.
„Probabil că mâine, când e termenul limită, o să aducă şi cei de la Economic şi cei de la Infrastructură documentele, să vedem de ce (…) numai 154 sunt în curs de realizare”, a precizat ministrul.
Anisie a menţionat că i s-a spus că aceşti bani au fost alocaţi “mai mult pe hârtie”, adică încă nu au fost transferaţi către obiectivele respective.
Școli cu toalete în curte
Reamintim că în sistemul de învățământ din România erau la începutul anului școlar 1.176 de școli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea. Majoritatea acestor școli sunt în mediul rural. În plus, un sfert din grădinițele din mediul rural au grupul sanitar în exteriorul clădirii, potrivit unei analize recente.
La Cluj, situația stă mult mai bine față de alte părți, însă și aici există încă probleme, cum ar fi WC-uri în curte, școli fără apă curentă sau copii de grădiniță care învață în case private.
Una dintre cele mai grave probleme, despre care s-a vorbit mult în presă în ultimii ani, este cea a școlilor care nu sunt racordate la utilități. În anul 2019, încă există școli unde copiii folosesc latrina din curte sau care se spală la lighean pe mâini fiindcă nu există apă curentă.
Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, a declarat anul trecut că va fi rezolvată problema şcolilor care au toaletele în curte. 1.180 de școli au rămas cu WC-uri în curte, potrivit datelor Ministerului Educației. Dintre acestea, 858 au fost cuprinse în HG 363/2019 prin care se asigură finanțare de 64.900.000 de lei pentru lucrări de reabilitare. Hotărârea a fost dată la scurtă vreme după ce un copil de 3 ani a murit în urma unei căzături în fosa septică a unei școli din județul Iași.
Astfel, în județul Cluj a fost o singură școală care a intrat în programul de guvernare.
„Avem o singură lucrare, pe comuna Cășeiu. Este singurul proict guvernamental care a fost în județul Cluj pentru problema WC-urilor în curte și care va fi gata în două săptămâni după începerea școlii, deoarece constructorul a întârziat cu finalizarea lucrării”, a spus Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.