Educație

Ioan-Aurel Pop se delimitează de scandalul plagiatului lui Iordache și își anunță demisia

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, îşi anunţă demisia din fruntea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Ioan-Aurel Pop se delimitează de scandalul plagiatului lui Florin Iordache și își anunță demisia Ioan-Aurel Pop se delimitează de scandalul plagiatului lui Florin Iordache și își anunță demisia

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a precizat că se va retrage de la conducerea CNATDCU. Anunţul vine după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache (PSD). Ioan-Aurel Pop a declarat că nu ştie cine anume a semnat, în locul său, această decizie.

„Cred că un alt membru al Academiei, care are mai puţine de dus pe umerii săi, ar trebui să chivernisească această instituţie cheie pentru învăţământul din România”, a declarat Ioan-Aurel Pop, pentru Adevărul. Declaraţia rectorului UBB vine după ce, luni, acesta afirma că nu recunoaşte semnătura de pe documentul prin care CNATDCU i-a dat verdictul de neplagiat lui Florin Iordache.


Anterior, Ioan-Aurel Pop a subliniat pentru Newsweek România că semnătura de pe document nu îi aparţine şi că nici măcar nu a văzut vreodată actul. „Nu am avut cunoştinţă despre acel document, eu nu recunosc acea semnătură. Personal, cred că este vorba despre un plagiat. Nu-mi amintesc să se fi discutat o asemenea decizie în prezenţa mea (n. red. de plagiat)”, a punctat Ioan-Aurel Pop.

La sfârşitul lunii decembrie 2019, CNATDCU a decis că Florin Iordache nu a plagiat şi documentul care validează decizia poartă, conform legii, numele preşedintelui CNATDCU, Ioan-Aurel Pop. Alăturat numelui lui Ioan-Aurel Pop există şi o semnătură scrisă de mână cu un pix. Cu toate acestea, rectorul UBB a precizat că, în opinia sa, în cazul fostului ministru este vorba de un plagiat evident.

abonare newsletter