Educație
Elevii NU vor uniforme în școli: „În loc să ne îndreptăm către un învățământ prosper, noi regresăm”
Problema uniformelor școlare a devenit din nou subiect de scandal, după ce un senator a depus un proiect de lege prin care elevii să fie obligați să poarte uniforme.
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniformeDin anul 1990, elevii nu mai sunt obligați să poarte uniforme în școli. În ultimii 30 de ani au fost destule încercări de reintroducere a ținutei obligatorii. Din anul 2011 acest subiect reapare în fiecare toamnă. An de an au fost depuse proiecte de legi care vizau fie obligația elevilor de a purta uniforme, fie însemne distinctive, așa cum a fost cazul în 2015. Doi ani mai târziu, subiectul a revenit în discuție, la fel și în anul 2018.
CITEȘTE ȘI: Propuneri pentru educație. Elevii nu mai vor uniforme și pază în școli
Totuși, discuția a rămas în aer. Săptămâna trecută, într-un context în care sistemul educațional românesc este extrem de fragil din cauza pandemiei de coronavirus și trecerea la orele online, un senator a venit cu încă un proiect de lege care prevede introducerea obligativității purtării uniformelor școlare.
„Am depus la Senat un proiect ce ține de introducerea uniformelor în școli, începand cu anul școlar 2020-2021, în contextul în care unele dintre școli și licee deja au adoptat această practică. În sprijinul părinților m-am gândit să vin și cu un ajutor de la Stat pentru uniforme, în valoare de 350 de lei pe an, ajutor ce va fi dat la începutul anului școlar. Educatia reprezinta viitorul României”, scrie Lucian Iliescu, senatorul PMP care a depus proiectul de lege.
Elevii vor un sistem educațional mai bun, nu uniforme
Elevii reacționează însă la acest proiect de lege, motivând că purtarea aceleași ținute de către toți elevii nu îi va ajuta pe elevi să se descurce mai bine la școală și ar implica costuri prea mari.
„Consiliul Național al Elevilor contestă ferm această propunere. Așa cum am reliefat și în anul 2018, atunci când a fost modificat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din România (ROFUIP), instituirea obligativității purtării uniformei în rândul elevilor nu atrage după sine și creșterea calității actului educațional. Este esențial să nu pierdem din vedere impactul bugetar pe care această măsură îl va avea. În asemenea contexte de criză, ne dăm seama că problema echității în sistemul de învățământ nu poate fi rezolvată prin uniforme școlare, ci prin acțiuni de impact și servicii sociale calitative. Cei 350 de lei pot fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente pentru accesarea școlii online, motiv pentru care solicităm retragerea acestei inițiative legislative lipsite de fundament.”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Nici elevii clujeni nu vor uniforme
Elevii clujeni, de asemenea, susțin demersul de la nivel național.
„Consider că în momentul actual, în loc să înaintăm cu sistemul educațional și să ne îndreptăm către un învățământ prosper și bine funcțional, nu doar că rămânem pe loc, ba chiar regresăm și ne întoarcem la o problemă pe care am dezbătut-o cu ani în urmă. Consider că reintroducerea uniformelor și obligativitatea elevului de a o purta, nu ajută cu nimic sistemul de învățământ. Introducerea uniformelor nu crește calitatea actului educațional sau siguranța elevilor în școli. În locul unui voucher de 350 de lei pentru milioanele de elevi din România cu care să se achiziționeze uniforme, banii se pot redirecționa către miile de elevi care nu au acces la școala online, la sutele de școli cu toaletă în curtea din spate, la miile de clase fără căldură sau la dotarea sălilor de examen cu aparate pentru reglarea temperaturii și multe alte lucruri benefice pentru elevi”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Rareș Gălățan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj.
CITEȘTE ȘI: Școli fără autorizație de funcționare în Cluj. Elevii merg la ore în locuri fără apă potabilă și cu WC-uri în curte
Uniformele îngrădesc personalitatea elevilor
Dacă în cele mai multe școli din Marea Britanie și Franța uniforma este obligatorie, în Polonia, de exemplu, a fost eliminată încă din anul 1988. În Germania și Elveția, elevii poartă mai mult echipamente sportive, ca să se diferențieze de ceilalți copii. În România, reintroducerea uniformei obligatorii nu este privită cu ochi buni nici de experții în parenting.
„Uniformele îi afectează pe copii dacă sunt purtate zilnic. Cred că le îngrădește personalitatea și exprimarea personalității lor. Unii sunt mai vulcanici, unii sunt mai în ton cu modă. Și îmi pare că moda și stilul de îmbrăcat este foarte important să îl respectăm la copii”, spune Otilia Mantelers, expert în parenting.
CITEȘTE ȘI: Elevă din Cluj, revoltată pe situația educației în timpul pandemiei: „Incompetența și ignoranța autorităților mă sperie”