Educație

Ce cred părinții din Cluj despre vacanța prelungită? „Dacă nu reușim, luăm copiii cu noi la muncă”

Introducerea unei vacanțe prelungite de două - trei săptămâni, pentru elevii din toate ciclurile de învățământ, a dat peste cap multe familii în care ambii părinți lucrează. Câțiva părinți din Cluj și-au spus părerile despre această decizie și au mărturisit cât de complicat va fi să aibă grijă de copii în tot acel timp.

 

Având în vedere că nu toți părinții pot lucra de acasă, un lucru greu pentru mulți dintre ei va fi să răspundă la întrebarea „cu cine îmi vor lăsa copiii acasă?”. Unii dintre ei au, totuși, o rezolvare: părinții să facă schimburi la muncă pentru a sta pe rând cu copiii. 


 

Chiar și așa, situația în care sunt puși părinții din România este una complicată pentru că nu toți dintre ei pot să își lase copiii în grija bunicilor.


„Facem cu schimbul. Dacă nu, luăm copiii cu noi la muncă”

Pentru a afla cum se vor descurca părinții din Cluj cu această nouă provocare, monitorulcj.ro a luat legătura cu câțiva dintre ei. 

Tavi, tată a doi copii (unul în ciclul primar și celălalt în gimnaziu) din Cluj-Napoca, a spus că el consideră că este o măsură bună trimiterea copiilor în vacanță, având în vedere situația epidemiologică. 


Cu toate acestea, clujeanul recunoaște că această schimbare va fi una dificilă pentru familia lor, fiindcă au o singură alternativă: el și soția sa să stea pe rând cu copii, iar dacă acest lucru nu va mai fi posibil, să îi ia pe copii cu ei la muncă.

„Mi se pare o decizie destul de bună, având în vedere situația actuală. Poate nici nu ajung două săptămâni de vacanță, probabil ar trebui mai mult. Nu m-ar surprinde dacă se decide prelungirea ei cel puțin o săptămână, două. Eu am doi copii care sunt în clasa a II-a, respectiv a IV-a. Teoretic am avea cu cine să lăsăm copiii începând de luni, adică cu bunicii, dar momentan nu ne riscăm. Singura alternativă este să fac un slalom cu soția, altă alternativă nu avem. Facem cu schimbul sau dacă nu reușim, luăm copiii cu noi la serviciu. Este o situație mai dificilă. Nu este ușor, dar nu este nici sfârșitul lumii”, a declarat Tavi, tată a doi copii în clasele primare, din Cluj-Napoca.


Salvarea unei mame, fiica sa adolescentă

Salvarea unei mame din Turda, Ana Maria, este fiica sa adolescentă, ce în prezent studiază în clasa a XI-a și va avea grijă de fratele său mai mic. Ea spune că ar fi preferat ca școala să continue, dar din cauza situației grave de Covid-19 consideră că este o măsură de precauție bună. 

Totuși, femeia recunoaște că dacă nu ar avea-o pe fiica sa mai mare, nu ar fi putut să se descurce cu îngrijirea copilului și, în același timp, cu seviciul.


„Eu aș fi vrut să continue școala, dar dacă acuma așa se consideră, nu pot să mă opun. Nu știu ce zice ministrul Învățământului, el era pentru mersul la școală, dar acum cum este atât de gravă situația Covid-19, cu atâția bolnavi... Eu zic că este o măsură bună. Aș prefera să meargă la școală, dar dacă se iau deciziile acestea nu mă pot opune. 

Norocul meu este că o am pe fiica mea care este elevă în clasa a XI-a. Dacă nu era ea nu știam cu cine să îmi las fiul care are doar 11 ani și este elev în clasa a V-a. Bunicii sunt bătrâni și ne deplasăm noi la ei, nu vin ei la noi. Probabil dacă nu era fiica mea nu aș putea să mă descurc. Cei care au copii mici și nu au la cine să îi lase chiar nu știu ce o să facă”, a declarat pentru monitorulcj.ro Ana Maria, mamă din Turda a doi copii.

„Dacă se mai prelungește, trebuie să apelăm la concediu fără plată”

Monica, mamă a doi copii, unul la creșă și altul în clasele primare, a mărturisit pentru monitorulcj.ro că prelungirea vacanței cu 2-3 săptămâni „nu o încântă”. Ea consideră că acest lucru i-ar scoate din ritm pe copii, dar și că va fi dificil pentru ea și soțul său să gestioneze situația.

Din fericire, cei doi vor avea câte o săptămână liberă de la locul de muncă. Dar în cazul în care vacanța va mai fi prelungită ulterior, Monica și soțul ei vor fi nevoiți să intre în concediu fără plată sau de odihnă, dacă mai au destule zile rămase.

„În legătură cu vacanța prelungită, de două săptămâni pentru toți elevi, sincer nu mă încântă ideea. Copiii abia au întrat în ritmul normal de predare... Două saptamani de vacanță i-ar scoate din acest ritm. Mai mult, pentru părinții care nu lucrează de acasă e mai greu, cum sunt eu de exemplu. Pot să lucrez doar o săptămână de acasă, iar o săptămână va lucra soțul de acasă. Ar fi un chin să fie mai lungă și pentru alți părinți dacă nu au posibilitatea de a duce copii la bunici. Ar trebui să își folosească zilele de concediu. Norocul nostru este că, din fericire, creșele rămân deschise, având un copil la școală și unul la creșă. Altfel ar fi trebuit să ne luăm amândoi concediu fără plată sau de odihnă. Asta dacă mai avem zile rămase...”, a spus Monica, mamă din Cluj a doi copii.

CITEȘTE ȘI:

Elevii din trei școli din Cluj-Napoca merg FIZIC la cursuri... pentru o zi. De luni începe vacanța

 

Aproape 11.000 de elevi clujeni învață în mediul ONLINE. PESTE 500 de elevi infectați cu COVID-19

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter