Externe

Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate. Zeci de angajați din subordine, acuzați de trădare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare / Foto: captură ecran video Facebook Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare / Foto: captură ecran video Facebook

 

Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei.


 

„Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general Irina Venediktova şi pe şeful serviciilor de securitate (SBU) Ivan Bakanov”, a declarat Zelenski.


 

Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a adăugat el.


„Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză. Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns”, a continuat el.

Venediktova a condus în special ancheta cu privire la presupuse atrocităţi comise la începutul invaziei ruse în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, care potrivit Occidentului a devenit un simbol al „crimelor de război” comise de ruşi în Ucraina.


Luni, miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor dezbate o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei. Măsurile succesive adoptate până în prezent au izolat şi lovit puternic Rusia din punct de vedere economic, fără a o determina să se retragă sau să renunţe la invazia sa lansată pe 24 februarie.
 

CITEȘTE ȘI:

Zelenski sprijină o petiție prin care se cere introducerea de vize obligatorii pentru cetățenii ruși

Peste 10 explozii puternice în sudul Ucrainei. Două mari universități, lovite de rachete rusești. VIDEO

Rusia introduce pedepse grele cu închisoarea pentru cei care instigă la acţiuni împotriva securităţii Rusiei

abonare newsletter