Externe
Rusia publică lista morților după bombardarea taberei de prizonieri de război din Donețk, Ucraina, unde se aflau 193 de persoane
Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni.
Închisoare bombardată în Ucraina / Foto: captură ecran YouTube
Majoritatea celor 193 de prizonieri de război din Olenivka (Elenovka, în limba rusă) au fost ucişi sau răniţi, a declarat sâmbătă ministerul rus. Iniţial după lovitura de rachetă, se presupunea că numărul morţilor va depăşi 50, informează duminică agenţia DPA.
Până sâmbătă dimineaţă, corpurile a 48 de prizonieri ucraineni au fost recuperate, în timp ce încă doi au murit în drum spre spital, a precizat ministerul. Rusia a declarat că răniţii primesc îngrijiri medicale.
Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite, în timp ce Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Ucraina spune că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile - mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni - şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor, luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni, aminteşte DPA.
Este imposibil să se confirme independent oricare dintre revendicări din cauza situaţiei de război într-o mare parte a Ucrainei.
„Întreaga responsabilitate politică, penală şi morală pentru baia de sânge a ucrainenilor este suportată personal de Zelenski, regimul său criminal şi Washingtonul ca susţinător”, a declarat ministerul rus.
Zelenski: „Rusia, stat terorist!”
Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Rusia stat terorist şi a dat vina pentru distrugerea închisorii pe forţele ruse.
De asemenea, el a îndemnat pe oricine a mai rămas în provincia Doneţk să plece cât timp încă este în viaţă, pe fondul asaltului în curs al forţelor ruse.
Rusia clasifică în prezent zonele ocupate ca fiind sub „administraţie civilo-militară” interimară.
„Autorităţile locale constrâng probabil populaţia să dezvăluie datele personale în vederea întocmirii registrelor de vot”, a declarat Ministerul Apărării ucrainean în actualizarea zilnică de sâmbătă, notând că „în teritoriile nou ocupate din sudul Ucrainei,
autorităţile instalate de Rusia sunt foarte probabil sub presiunea crescândă a Moscovei pentru a-şi consolida controlul asupra regiunii şi a se pregăti pentru referendumuri asupra aderării la Rusia mai târziu în cursul anului”.
Campania Kievului s-a concentrat parţial pe recucerirea regiunii Herson, la nord de Peninsula Crimeea. Rusia a anexat peninsula în 2014.
A șasea lună de război
În timp ce războiul intră în a şasea lună, forţele ruse ocupă zone substanţiale din estul Ucrainei, în conformitate cu obiectivele declarate ale Moscovei, notează DPA.
Separatiştii proruşi luptă împotriva Kievului din 2014 pentru controlul estului ţării. Lupta a căpătat o nouă dimensiune în februarie, când Rusia şi-a trimis propriile trupe în teritoriul ucrainean, susţinând invazia ca necesară pentru „denazificarea” şi dezarmarea Ucrainei.
Printre altele, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că Rusia a adresat o invitaţie oficială experţilor Crucii Roşii şi ai Naţiunilor Unite, „în cadrul anchetei privind lovitura asupra unui centru de detenţie preventivă din Elenovka în +Republica Populară Doneţk+ (RPD, autoproclamată de separatiştii proruşi n.r.), unde erau deţinuţi combatanţii ucraineni capturaţi”, scrie ziarul Izvestia, în ediţia online.
„Ucraina face încercări zadarnice de a da vina pe Moscova pentru un atac asupra unui centru de detenţie preventivă din +Republica Populară Doneţk+. Ei ar fi putut trage altceva decât HIMARS furnizate de Statele Unite dacă ar fi fost mai deştepţi”, a declarat la rândul său ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Dmitri Polianski într-o postare pe Twitter, citată duminică de agenţia oficială de presă rusă TASS.
CITEȘTE ȘI: