Externe

Animalele de companie din Ungaria sunt duse înapoi la adăposturi de proprietarii care nu își mai permit să le cumpere mâncare: „Trăim de pe o zi pe alta”

Mai multe persoane și-au adus animalele de companie înapoi la adăposturi din cauză că nu își mai permit să plătească pentru veterinar sau mâncare.

Mai multe persoane și-au adus animalele de companie înapoi la adăposturi din cauză că nu își mai permit să plătească pentru veterinar sau mâncare/ FOTO: depositphotos.com Mai multe persoane și-au adus animalele de companie înapoi la adăposturi din cauză că nu își mai permit să plătească pentru veterinar sau mâncare/ FOTO: depositphotos.com

 

 


Chelsy, un câine cu ochi blânzi şi cu o afecţiune a sistemului imunitar, a fost adus înapoi la un adăpost de animale din Ungaria, la doi ani după ce fusese adoptat, deoarece proprietarii lui nu şi-au mai permis să achite facturile de la veterinar sau hrana, fiind nevoiţi să îşi vândă locuinţa pentru a o scoate la capăt, relatează vineri Reuters.

 


Chelsy, în vârstă de 4 ani, nu este singurul câine aflat în această situaţie. Oamenii ajung în fiecare zi în pragul adăpostului Noah's Ark Animal Shelter spunând că nu mai pot avea grijă de animalele de companie din cauza condiţiilor de trai din ce în ce mai grele şi a preţurilor în creştere la energie, unii dintre proprietari fiind nevoiţi să plece la muncă în străinătate.

„Lista noastră cu animale returnate este extrem de lungă”, a declarat Kinga Schneider, purtătoarea de cuvânt a adăpostului, cel mai mare din Ungaria, care are în grijă peste 1.200 de animale, de la câini salvaţi până la pisici şi păsări de curte.


„Trăim de pe o zi pe alta”

Adăpostul se confruntă la rândul său cu greutăţi la achitarea costurilor în creştere la energie şi hrană în timp ce donaţiile - singura sursă de venit - s-au redus.

„Acum trăim de pe o zi pe alta şi trebuie să chibzuim îndelung dacă putem să găzduim un animal, dacă putem susţine financiar vindecarea unui animal”, a spus Schneider.

Situaţia este similară în toate adăposturile din Ungaria, conform Alianţei pentru Protecţia Animalelor din Ungaria. Alte ţări, printre care şi Marea Britanie, se confruntă cu probleme similare. Una dintre principalele probleme este preţul din ce în ce mai mare la hrană, în creştere cu 20-30%, potrivit lui Zoltan Czibula, director general al AlphaZoo, unul dintre cele mai importante lanţuri de petshop-uri din Ungaria.


Proprietarii care îşi plimbă câinii într-un parc din Budapesta au confirmat creşterea cheltuielilor de întreţinere ale animalelor de companie. 

„Este o creştere medie de 30% la toate costurile de acest fel (pentru animale). Şi, pentru că toate celelalte costuri au crescut la rândul lor, ele sunt afectate cel mai mult”, a spus Andras Biro.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Iubitorii de animale din Cluj strâng mâncare și donații pentru câinii și pisicile fără stăpân. Tu cum poți ajuta?

Proiect INEDIT la Cluj-Napoca, terapie cu alpaca pentru copiii cu dizabilități: „Dorim să arătăm ce impact pozitiv pot avea animalele în viața noastră”

abonare newsletter