Externe

Ungaria are pierderi de peste 585 de milioane de euro în urma contractului de gaze încheiat cu Rusia

Ungaria a înregistrat până în prezent pierderi nete de 586 de milioane de euro de pe urma contractului pentru gaz încheiat cu Federația Rusă în 2021.

în imagine: președintele rus Vladimir Putin și premierul Ungariei Viktor Orban/Foto: Orbán Viktor Facebook.com în imagine: președintele rus Vladimir Putin și premierul Ungariei Viktor Orban/Foto: Orbán Viktor Facebook.com

 

 


În toamna anului 2021, Ungaria încheia cu Rusia un contract pentru furnizare de gaze pe o perioadă de 15 ani, acord ce s-a dovedit a fi păgubos pentru statul vecin, în ciuda declarațiilor sforăitoare ale premierului Viktor Orban, potrivit G4media.ro, care citează publicația maghiară Nepszava.

 


Deși Viktor Orban s-a folosit de tema acoperirii nevoilor de gaze a Ungariei în campania electorală din 2022, prin semnarea contractului cu Moscova, afirmând că este vorba de un contract avantajos pentru Budapesta ce va duce la scăderea prețurilor la utilități, în perioada octombrie 2022 – octombrie 2023, pierderile s-au ridicat la 1,43 de miliarde de euro.

De asemenea, în februarie 2022, cu puțin timp înainte să invadeze Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ungaria cumpără de la Rusia gaz la un preț care reprezintă doar o cincime din cel plătit la nivel mondial, însă după cum arată sursa citată contractul nu a fost în avantajul Ungariei. 


Doar în primul an de contract, Ungaria a câștigat 810 milioane de euro din diferențele dintre prețul negociat cu partenerii rușii și cel de pe piața liberă. În perioada ce urmat însă, statul vecin a consemnat pierderi nete cauzate de acest contract, care se ridică la suma de 586 de milioane de euro.

Chiar dacă premierul ungar Viktor Orban a continuat să susțină că gazul rusesc este cel mai ieftin de pe piață, Ungaria a început să caute modalități de diversificare a surselor de gaze, inclusiv prin achiziția de gaz din România, pentru a reduce dependența de Rusia. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bulgaria, amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul gazului rusesc

Ultimele Stiri
abonare newsletter