Externe

Bulgaria, amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul gazului rusesc

Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spaţiul Schengen dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc.

Szijjártó Péter, ministrul ungar de externe/ Foto: Szijjártó Péter - Facebook Szijjártó Péter, ministrul ungar de externe/ Foto: Szijjártó Péter - Facebook

 

 


Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spaţiul Schengen dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul de Externe ungar, potrivit Reuters, citat de agerpres.ro

 


Într-un comunicat ce-l menţionează pe ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, acesta precizează că a transmis clar guvernului de la Sofia că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen dacă respectiva taxă percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei rămâne în vigoare. 

„Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intrării lor în Schengen”, a avertizat şeful diplomaţiei ungare.


CITEȘTE ȘI:
Orban a zis „nem” aderării Moldovei si Ucrainei la UE

Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a impus în luna octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc, pentru a diminua veniturile Rusiei în contextul războiului din Ucraina, deşi nu a existat la nivelul UE vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe.

Ungaria consideră această nouă taxă ilegală şi nejustificată şi a cerut Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie împotriva Bulgariei, ceea ce nu s-a întâmplat. Serbia şi Macedonia de Nord au protestat la rândul lor faţă de impunerea acestei taxe de către Bulgaria.


Ungaria, ţară lipsită de ieşire la mare şi deci cu posibilităţi limitate de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL), este în continuare dependentă de gazul importat din Rusia. Gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria şi Serbia vine dinspre Turcia prin conducta TurkStream. Premierul bulgar, care a motivat taxa impusă tranzitului rusesc prin creşterea veniturilor la bugetul de stat şi a susţinut că această taxă ar „echilibra” piaţa, a declarat săptămâna aceasta că Ungaria i-a trimis prin canale diplomatice semnale că ar putea bloca aderarea Bulgariei la Schengen şi a promis că o va abroga. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Zonă istorică, schimbată complet? Ungaria vrea să construiască în Budapesta un cartier de zgârie nori ca-n Dubai

Viktor Orbán, consultare cu mesaje împotriva UE: „Bruxellesul doreşte să creeze ghetouri de migranţi în Ungaria. Voi ce credeţi?”

abonare newsletter