Externe

NATO-Rusia. Președintele Turciei, Recep Erdogan: „Perspectiva unui conflict direct este îngrijorătoare”.

Perspectiva unui „conflict direct între NATO şi Rusia” este „îngrijorătoare”, spune președintele turc Recep Erdogan.

Recep Erdogan: Perspectiva unui conflict direct între NATO şi Rusia este „îngrijorătoare”|Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook.com Recep Erdogan: Perspectiva unui conflict direct între NATO şi Rusia este „îngrijorătoare”|Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook.com

 

 


În urma declarației asumate la Summitul NATO de la Washington, care a afirmat importanța strategică a zonei Mării Negre, dar a și reiterat sprijinul militar pentru Ucraina și necesitatea eliminării trupelor transnistrene din Republica Moldova, președintele Turcciei apreciază că perspectiva unui conflict între statele membre NATO și Rusia lui Putin este „îngrijorătoare”. 

CITEȘTE ȘI: 
Declarația finală a Summitului NATO: Sprijin pentru regiunea Mării Negre și Republica Moldova. Suport militar de 40 de miliarde de euro oferit Ucrainei, „pentru anul viitor”.

„Perspectiva unui conflict direct între NATO şi Rusia este îngrijorătoare”, a declarat şeful statului turc, care participă la summitul de la Washington al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.


NATO a decis să întărească ajutorul său pentru Ucraina, prin trimiterea de avioane de vânătoare şi baterii de apărare antiaeriană.

Kremlinul a estimat ca răspuns că NATO este „pe deplin implicat” în conflictul din Ucraina, adăugând că ia în calcul „măsuri pentru contracararea acestei ameninţări serioase”. Ankara s-a ţinut echidistantă faţă de Moscova şi Kiev de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022. Cu toate acestea, Erdogan a estimat anul trecut că Ucraina „merită pe deplin” să adere la NATO, a cărei importanţă în calitate de organizaţie internaţională a subliniat-o joi.


CITEȘTE ȘI: 
Summitul NATO. Iohannis: „Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei”.

„Nu credem că Organizaţia de Cooperare de la Shanghai este o alternativă la NATO”, a spus Erdogan. „La fel, nu considerăm ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) o alternativă la orice altă structură”, a subliniat preşedintele turc.

NATO a decis la summitul de la Washington că va ajuta Ucraina cu 40 de miliarde de euro în ceea ce privește acțiunile sale militare, pentru anul viitor. Declarația finală a Summitului NATO susține importanța strategică pe care regiunea Mării Negre o are pentru alianță.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Declarația finală a Summitului NATO: Sprijin pentru regiunea Mării Negre și Republica Moldova. Suport militar de 40 de miliarde de euro oferit Ucrainei, „pentru anul viitor”.

abonare newsletter