Externe

Incendiu la Catedrala Notre-Dame din Rouen, una dintre cele mai mari din Franța. Flăcările au cuprins turla lăcașului de cult. VIDEO

Un incendiu puternic a cuprins turla Catedralei Notre-Dame din Rouen.

Un incendiu puternic a cuprins turla Catedralei Notre-Dame din Rouen| Foto: @visegrad24 - X Un incendiu puternic a cuprins turla Catedralei Notre-Dame din Rouen| Foto: @visegrad24 - X

 

 


Un incendiu a izbucnit joi la prânz în partea superioară a turlei Catedralei Notre-Dame din Rouen, care este în curs de restaurare.

 


Incendiul, care a cuprins în principal materiale plastice provenite de la lucrările de construcţie în curs de desfăşurare la turlă, este „sub control, însă în acest moment nu avem nicio siguranţă că va fi stins”, a declarat pentru AFP, Stéphane Gouezec, directorul serviciului departamental de pompieri.

Alte fotografii postate pe reţeaua socială arătau folia de plastic din jurul schelei străpunsă de flăcări.


Departamentul de pompieri a raportat o alertă dată la ora locală 12:00 (10:00 GMT), precizând că au fost trimise la faţa locului „33 de autospeciale şi 63 de pompieri”.

Potrivit prefecturii departamentului Seine-Maritime, contactată de AFP, „incendiul a izbucnit în partea superioară a fleşei, care nu este din lemn, ci din metal, aflată în curs de restaurare”.


Serviciul de stat nu cunoaşte deocamdată dacă a fost afectată şarpanta, din lemn.

Prefectura a menţionat că nu au fost raportate persoane rănite, iar amploarea pagubelor este incertă până în acest moment.


Catedrala a fost evacuată

Catedrala, rezultat al unei serii de proiecte de construcţie lansate în secolul al XII-lea, a fost evacuată şi a fost instituit un perimetru de siguranţă.

Catedrala gotică, pictată de mai multe ori de Claude Monet (1840-1926), unul dintre fondatorii impresionismului, este un monument prestigios din Rouen, „una dintre cele mai remarcabile clădiri din Normandia”, potrivit site-ului Ministerului Culturii din Franţa.

La începutul secolului al XVI-lea, catedralei i-a fost adăugată o turlă din lemn şi plumb, însă aceasta a fost lovită de fulger în 1822. Lucrările de înlocuire a fleşei vechi cu una din fontă înaltă de 151 de metri au fost finalizate abia 60 de ani mai târziu.

În aprilie 2019, Catedrala Notre-Dame din Paris, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, cel mai vizitat monument din Europa (12 milioane de vizitatori pe an), a fost devastată de un incendiu uriaş. Fleşa acestui simbol al creştinismului, proiectată de arhitectul din secolul al XIX-lea Eugene Viollet-le-Duc, s-a prăbuşit, împreună cu o parte din acoperiş.

Catedrala Notre-Dame din Paris urmează să se redeschidă la data de 8 decembrie. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incendiu violent la Catedrala Notre-Dame din Paris. Istoric: "Asistăm la prăbușirea celui mai vizitat monument istoric din lume" - VIDEO

abonare newsletter