Externe

UE va lua măsuri în cazul în care noul regulament al Ungariei privind vizele ar prezenta riscuri. Comisar european: „Securitatea noastră ar fi subminată dacă spionii şi sabotorii ruşi ar putea intra cu uşurinţă în UE”.

Uniunea Europeană este pregătită să ia măsuri în cazul în care reglementarea ungară a vizelor ar prezenta riscuri pentru securitatea spațiului european.

UE, pregătită să ia măsuri pentru asigurarea securității spațiului european, după ce Ungaria a simplificat condițiile de intrare pentru cetățenii ruși| Foto: Viktor Orban - Facebook UE, pregătită să ia măsuri pentru asigurarea securității spațiului european, după ce Ungaria a simplificat condițiile de intrare pentru cetățenii ruși| Foto: Viktor Orban - Facebook

 

 


Ungaria a simplificat condițiile de intrare pentru cetățenii Rusiei și Belarusului. Astfel, rușii pot intra în UE prin Ungaria fără niciun control de securitate și se pot deplasa liber în alte state membre ale comunității europene. Noile măsuri ale guvernului maghiar, prin „National Card”, au fost adoptate în urma vizitei făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Moscova. 

Recent, în cadrul discursului susținut la Băile Tușnad, premierul maghiar Viktor Orban a făcut o serie de declarații controversate despre „dezintegrarea” Occidentului și noul rol al Asiei în ordinea mondială. Acesta a apreciat carcaterul „hyper-rațional” al Rusiei, în comparație cu „slăbiciunea” Occidentului. 


UE, pregătită să ia măsuri pentru asigurarea securității spațiului european 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la programul „National card” al Ungariei.

CITEȘTE ȘI: 
Viktor Orbán, la Băile Tușnad: „Nu am primit instrucțiuni de la București ce să spun și ce să nu spun, dar am primit de la Bruxelles”

În opinia comisarului european, programul de vize al Ungariei ameninţă cu subminarea protecţiei spaţiului european de călătorie Schengen, în care se poate circula fără paşaport.


„Securitatea noastră a tuturor ar fi subminată dacă potenţialii spioni şi sabotori ruşi ar putea intra cu uşurinţă în Uniunea Europeană. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că cetăţenii ruşi care ar putea spiona sau care pot reprezenta alte ameninţări, sunt supuşi unui control de nivel maxim”, a semnalat Ylva Johansson în scrisoarea adresată ministrului ungar de interne, potrivit agenției maghiare de presă MTI. 

Astfel, UE este gata să ia măsuri în cazul în care „sistemul maghiar care facilitează intrarea în ţară ar prezenta un risc” pentru Uniunea Europeană.


În ultima perioadă a crescut numărul acţiunilor de sabotaj și a atacurilor asupra unor infrastructuri vitale, precum şi alte acţiuni ostile pe teritoriul Uniunii Europene. Având în vedere gravitatea situaţiei şi a cadrului geopolitic mai larg, UE va face uz de toate mijloacele disponibile pentru a asigura securitatea spaţiului Schengen, potrivit asigurărilor oferite de comisarul european Ylva Johansson

În septembrie 2022, UE a suspendat acordul de facilitare a vizelor cu Rusia.


De la 1 iulie 2024, Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ulterior, Viktor Orbán a efectuat o vizită la Moscova, în cadrul unei „misiuni de pace” în contextul războiului din Ucraina, întâlnire ce nu a fost girată de reprezentanții UE. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen, pe agenda UE din această toamnă. Promisiunea premierului maghiar, Viktor Orbán.

Ultimele Stiri
abonare newsletter