Externe

Folosirea telefoanelor mobile de către elevi în unitățile de învățământ, interzisă în Ungaria din noul an școlar

În Ungaria, elevii nu mai au voie cu telefonul mobil în instituțiile de învățământ. Măsură ce poate avea un efect benefic asupra rezultatelor la învăţătură şi asupra dezvoltării relaţiilor sociale dintre elevi se aplică de la 1 septembrie.

Ungaria interzice folosirea telefoanelor mobile în școli | Foto: pixabay.com Ungaria interzice folosirea telefoanelor mobile în școli | Foto: pixabay.com

 

 


Din 1 septembrie, Ungaria interzice folosirea telefoanelor mobile, dar și a celorlalte dispozitive cu acces la internet de către elevii din școlile primare și secundare, cu unele excepții. 

Mai exact, elevii din Ungaria vor fi nevoiți să predea profesorilor telefoanele mobile și celelalte dispozitive cu acces la internet la intrarea în centrele de învățământ. Acestea le vor fi restituite la sfârșitul orelor.


Fără telefoane mobile în școli

Aproximativ 1,5 milioane de elevi vor începe, luni, anul şcolar în învăţământul public şi formarea profesională publică din Ungaria. Din anul şcolar 2024-2025, însă, se aplică câteva schimbări importante cu impact asupra elevilor şi profesorilor.

Astfel, cea mai importantă schimbare care va avea un impact asupra elevilor constă în restrângerea utilizării telefoanelor mobile la şcoală. 


„Măsură va avea un efect benefic asupra rezultatelor la învăţătură şi asupra dezvoltării relaţiilor sociale între elevi”, a arătat Zoltán Maruzsa, secretar de stat responsabil pentru învăţământul public, potrivit agenției maghiare de presă MTI

„În practică, regulamentul de ordine interioară a şcolilor va reglementa modul în care vor fi colectate şi returnate dispozitivele la începutul şi sfârşitul orelor de curs, respectiv unde vor fi depozitate în timpul acestora. În domeniul implementării, guvernul maghiar conferă autonomie conducerii şcolilor”, potrivit sursei citate. 


Astfel, măsura interzicerii telefoanelor în școli va fi marcară și de excepții, însă aceste cazuri trebuie justificate și acceptate de către directorii sau profesorii școlilor.

Astfel, excepţiile de la regulament sunt reprezentate de situațiile în care folosirea telefoanelor mobile și a dispozitivelor inteligente va fi justificată din motive de sănătate, iar acest lucru va putea fi autorizat de directorii de şcoală, în timp ce cu privire la utilizarea dispozitivelor în timpul orelor în scop pedagogic, decizia va aparține profesorilor. 


Ungaria nu este singurul stat european unde folosirea telefoanelor mobile în școli este interzisă pentru elevi. Și guvernul de la Atena interzice utilizarea telefoanelor mobile în toate școlile din Grecia începând cu anul școlar 2024-2025. Astfel, din 11 septembrie 2024, elevii nu vor mai putea folosi smartphone-urile în sălile de curs. De asemenea, și statul francez va aplica din ianuarie 2025 măsura interzicerii telefoanelor mobile inteligente în școlile primare și gimnaziale. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria interzice folosirea telefoanelor mobile în școli

Încă un pas pentru autostrada care va lega Ungaria de România și un nou termen pentru finalizarea tronsonului de 18 km până la graniță

Ultimele Stiri
abonare newsletter