Externe

Cum l-a găsit și ucis Israelul pe Yahya Sinwar, creierul masacrului de 1.200 de persoane. Imaginile arată „ultimele momente” ale liderului Hamas. VIDEO

Pe măsură ce apar detalii despre uciderea lui Yahya Sinwar în sudul Fâșiei Gaza, armata israeliană a difuzat imagini filmate cu drona care arată ultimele momente ale liderului Hamas.

Liderul Hamas Yahya Sinwar, considerat creierul atacului din 7 octombrie 2023, a fost ucis de forțele israeliene în sudul Gazei, într-o operațiune surpriză filmată cu drona. Foto: captură Sky News Liderul Hamas Yahya Sinwar, considerat creierul atacului din 7 octombrie 2023, a fost ucis de forțele israeliene în sudul Gazei, într-o operațiune surpriză filmată cu drona. Foto: captură Sky News

 

 


Bărbatul în vârstă de 62 de ani era considerat a fi creierul atacului din 7 octombrie 2023.

 


Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis într-un schimb de focuri de către trupele israeliene care păreau să nu știe că l-au prins pe unul dintre cei mai mari inamici ai țării. Imaginile vă pot afecta emoțional!

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că Sinwar, considerat creierul atacului din 7 octombrie de acum puțin peste un an, „a fost „eliminat ” miercuri în sudul Gazei.


Momente finale: Cum a fost eliminat Yahya Sinwar, creierul atacului Hamas din 7 octombrie

Armata israeliană a difuzat, de asemenea, imagini filmate cu o dronă care, potrivit acesteia, arată ultimele momente ale liderului Hamas înainte de a fi ucis.

În înregistrarea video, Sinwar, în vârstă de 62 de ani și considerat responsabil pentru masacrul de 1.200 de persoane comis anul trecut de militanții Hamas în sudul Israelului, apare rănit în timp ce stă într-o clădire în ruine.


Așezat pe un scaun, cu fața acoperită de o eșarfă, el este văzut încercând să arunce un obiect în dronă.

Oficialii israelieni au declarat că liderul Hamas, care era vânat de serviciile de informații în ultimul an, a fost ucis după ce a ieșit din sistemul de tuneluri subterane al grupării, în timp ce încerca să fugă într-o locație mai sigură, scrie Sky News.


Detalii șocante: Uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar de către forțele israeliene 

Ei au declarat că acesta a fost găsit de soldații de infanterie care cercetau o zonă din zona Tal El Sultan din sudul Gazei, unde credeau că se aflau membri de rang înalt ai Hamas.

Trupele au văzut trei militanți suspecți care se deplasau între clădiri și au deschis focul, ceea ce a dus la un schimb de focuri în timpul căruia Sinwar a scăpat într-o clădire în ruine.

CITEȘTE ȘI:
Mişcarea Hamas a salutat atacul „glorios” pe care l-a întreprins pe 7 octombrie 2023 împotriva Israelului: „A distrus iluziile pe care şi le crease inamicul”

Potrivit relatărilor din presa israeliană, în clădire au fost trase obuze de tanc și o rachetă.

Trupele au intrat în clădirea în ruină și l-au găsit cu o armă, o vestă antiglonț și 40.000 de shekeli (10.731,63 dolari).

„A încercat să scape, iar forțele noastre l-au eliminat”, a declarat contraamiralul Hagari în timpul unui briefing televizat.

Moartea sa a fost confirmată în urma testelor ADN și a altor verificări.

Hamas nu a confirmat imediat moartea lui Sinwar, însă surse din cadrul grupării au declarat că au văzut indicii care sugerează că acesta a fost într-adevăr ucis.

Potrivit a patru oficiali israelieni din domeniul apărării citați de New York Times, Sinwar a fost ucis de o unitate de comandanți de escadrilă stagiari care au dat pe neașteptate peste el în timp ce desfășurau o operațiune de rutină în zonă.

Pentagonul a declarat că forțele americane nu au avut niciun rol în această crimă.

Cine a fost Yahya Sinwar?

În ultimele luni de viață, se crede că Sinwar nu a mai folosit telefoanele și alte echipamente de comunicare care ar fi putut permite serviciilor secrete israeliene să îl localizeze.

Se ascundea în vasta rețea de tuneluri pe care Hamas le-a săpat sub Gaza în ultimele două decenii, însă multe au fost descoperite de trupele israeliene în timpul războiului.

Șeful armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că urmărirea lui Sinwar de către Israel l-a determinat „să acționeze ca un fugar, determinându-l să schimbe locația de mai multe ori”.

Moartea lui Sinwar este o lovitură grea pentru Hamas.

Comandantul militar al grupării, Mohammed Deif, a fost ucis într-un raid aerian israelian la 13 iulie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un an de la atacul Hamas. Israel comemorează, în timp ce conflictul din Gaza continuă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter