Externe

Maia Sandu denunță „atacul mizerabil” asupra suveranității țării și îndeamnă la mobilizare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

Maia Sandu a denunțat, luni, „atacul mizerabil” asupra suveranităţii ţării sale pe parcursul primului tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumului privind modificarea Constituţiei. Președintele Republicii Moldova a îndemnat la mobilizare pentru turul doi al alegerilor.

Maia Sandu, îndemn la mobilizare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale|Foto: Maia Sandu-Facebook Maia Sandu, îndemn la mobilizare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale|Foto: Maia Sandu-Facebook

 

 


La primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, Maia Sandu s-a plasat pe prima poziţie, cu un scor de 42,37%, în timp ce Alexandr Stoianoglo a ieşit al doilea, obţinând 26,02% din voturi.

CITEȘTE ȘI: 
Alegeri Republica Moldova: Rezultatul după numărarea a peste 76% de voturi. Maia Sandu intră în turul doi cu Alexandr Stoianoglo

Maia Sandu a declarat într-un briefing de presă că autorităţile moldovene trebuie să înveţe din greşeli, arătând, totodată, că „sistemul de justiţie nu a reuşit să facă suficient pentru a combate furtul şi coruperea votului”.


Periclitarea procesului electoral prin cumpărarea de voturi

„Ce s-a întâmplat ieri, dar şi în ultimii doi ani, este un atentat asupra democraţiei şi libertăţii poporului nostru, un atentat asupra aspiraţiei poporului nostru de a fi parte a familiei europene a păcii. 

Duşmanii poporului nostru îşi doresc o Moldovă divizată, speriată, îşi doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea şi unitatea lor. Bandiţii, care vor cu orice preţ să revină la putere, au vrut să folosească democraţia ca pe o slăbiciune, dar moldovenii s-au unit şi au rămas drepţi. Ţinta lor de a cumpăra 300.000 de voturi, documentate de instituţiile statului, de la 150.000 de oameni plătiţi pentru vot, arată că trebuie să privim cu atenţie unde s-a greşit şi trebuie să învăţăm din acest atac mizerabil asupra suveranităţii noastre”, a atras atenţia Maia Sandu.


Votul pentru apărarea democrației 

Preşedinta Maia Sandu i-a felicitat luni pe moldoveni pentru aprobarea referendumului constituţional, chiar dacă a fost cu o majoritate foarte strânsă, dar a spus că fiecare vot a contat cu adevărat, mai ales că bătălia electorală s-a dat cu mijloace incorecte, în ceea ce a numit o tentativă de „atentat la democraţie”. Referindu-se la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ea le-a cerut alegătorilor care au votat-o să-i mobilizeze şi pe alţii şi s-a adresat electoratului celorlalţi candidaţi pro-europeni.

„Acum, unicul mod de a ne apăra democraţia este votul. Doar prin vot putem să prevenim un dezastru”, a declarat, luni, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. „Mai avem o bătălie de dat”, a spus Maia Sandu, făcând apel la mobilizare la vot pentru al doilea tur de scrutin.


Potrivit Codului electoral, dacă nici un candidat nu obţine majoritatea în primul tur, se organizează al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care vor accede primii doi candidaţi care au întrunit cele mai multe voturi. Astfel, Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul al doilea, care se va desfăşura pe 3 noiembrie.

La alegerile de duminică s-au prezentat la urne 1.561.726 alegători, respectiv 51.65% din totalul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Secţii de votare deschise la Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter