Externe

Polonia limitează azilul după 30.000 tentative ilegale de trecere a frontierei dinspre Belarus

Polonia limitează dreptul de azil, pentru a contracara migrația orchestrată de Rusia și Belarus. Doar anul trecut, peste 30.000 de persoane au încercat să traverse ilegal frontierea.

Polonia limitează dreptul de azil, pentru a contracara migrația orchestrată de Rusia și Belarus.Doar anul trecut, peste 30.000 de persoane au încercat să traverse ilegal frontierea.|în imagine: Premierul Poloniei Donald Tusk - sursa: gov.pl Polonia limitează dreptul de azil, pentru a contracara migrația orchestrată de Rusia și Belarus.Doar anul trecut, peste 30.000 de persoane au încercat să traverse ilegal frontierea.|în imagine: Premierul Poloniei Donald Tusk - sursa: gov.pl

 

 


La începutul lui decembrie 2024, Polonia încheia realizarea primei secţiuni a fortificaţiilor cunoscute sub denumirea de „Scutul estic" de-a lungul graniţelor cu Rusia şi Belarus.

CITEȘTE ȘI: 
Premierul polonez Donald Tusk anunţă încheierea primei secţiuni a „Scutului estic” la graniţa cu Rusia şi Belarus

Miercuri, prim-ministrul polonez a anunțat semnarea unei dispoziții ce limitează dreptul de azil, o măsură menită, potrivit guvernului, să contracareze imigrația orchestrată de Moscova și Minsk, informează AFP, potrivit Agerpres.ro


Migrația orchestrată de Rusia, oprită la granița poloneză

Potrivit poliției de frontieră a Poloniei, peste 30.000 de persoane au încercat să traverseze ilegal frontiera dinspre Belarus în 2024.

Varșovia a instalat acolo un gard metalic de cinci metri înălțime și echipat cu aparate de supraveghere sofisticate. De asemenea, Polonia a desfășurat acolo mii de soldați.


Varșovia, demersuri pentru limitarea migrației ilegale

Polonia, țară membră a NATO și UE, acuză din 2021 Rusia și Republica Belarus că organizează un aflux de migranți, în cadrul unui atac hibrid menit să destabilizeze regiunea și întreaga UE.

CITEȘTE ȘI: 
Percheziții în Timiș și alte județe la traficanții de migranți din Irak și Siria. Rețeaua infracțională, coordonată din Bagdad.

Potrivit unei legi adoptate de Parlamentul polonez la mijlocul lui martie și semnată de președintele Andrzej Duda miercuri, guvernul poate, în anumite condiții, să limiteze dreptul de a depune o solicitare de protecție internațională.


În caz de recurs contra acestei măsuri, restricția ar urma să fie temporară și reglementarea va trebui să precizeze secțiunea exactă a frontierei unde se aplică această restricție.

Donald Tusk nu a făcut miercuri precizări nici asupra duratei acestei restricții, nici asupra secțiunii de frontieră vizate.


În decembrie, Comisia Europeană a confirmat că statele UE pot limita drepturile solicitanților de azil de care profită Rusia, aducând un sprijin clar Varșoviei în fața „atacurilor hibride”.

800 km de fortificații și infrastructură militară la graniță

„Scutul estic” este un program pregătit de Ministerul Apărării şi Statul Major al Armatei, care presupune construirea de diferite tipuri de fortificaţii, obstacole de teren şi infrastructură militară la graniţele Poloniei cu Rusia şi Belarus - în total aproximativ 800 km.

Planurile includ, de asemenea, construirea de sisteme adecvate de recunoaştere şi detecţie a ameninţărilor, avanposturi, centre logistice, depozite şi desfăşurarea de sisteme antidrone.

O primă secțiune a scutului de protecție de la granița poloneză a fost încheiată în decembrie 2024. 

Varşovia a alocat aproximativ 2,3 miliarde de euro pentru implementarea acestui plan, care se preconizează că va fi pe deplin operaţional în 2028 şi care va fi integrat în infrastructura cuprinzătoare de apărare a flancului estic al NATO pentru a contracara ameninţările din Belarus şi Rusia.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Germania anunță instituirea controalelor la frontieră. Reacția UE: Măsurile trebuie să rămână „excepționale”.

Premierul polonez Donald Tusk anunţă încheierea primei secţiuni a „Scutului estic” la graniţa cu Rusia şi Belarus

Țările baltice, racordate la sistemul electric european. Ursula von der Leyen: „Suntem în fine eliberați de amenințările și șantajul Rusiei”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter