Externe

Interviu extraordinar cu Marat Gabidullin, fost comandant în armata mercenară Wagner: „Ucrainenii sunt frații noștri. Din fericire, Cel de Sus m-a ajutat și m-a ferit să iau parte la acțiuni militare directe împotriva Ucrainei”

Ucrainenii sunt frații noștri. Din fericire, Cel de Sus m-a ajutat și m-a ferit să iau parte la acțiuni militare directe împotriva Ucrainei”, a declarat astăzi Marat Gabidullin, fost comandant în armata mercenară Wagner, într-un interviu acordat Ioanei Bâldea Constantinescu, jurnalist și Brand Manager al Editurii Corint.

Militar ucrainean în așteptarea luptei cu forțele fidele Rusiei din estul Ucrainei. Autoproclamatele republici populare ale Donețkului, respectiv Luhanskului, au beneficiat de ajutorul militar al Moscovei, inclusiv de cel al mercenarilor din Grupul Wagner. FOTO: Shutterstock Militar ucrainean în așteptarea luptei cu forțele fidele Rusiei din estul Ucrainei. Autoproclamatele republici populare ale Donețkului, respectiv Luhanskului, au beneficiat de ajutorul militar al Moscovei, inclusiv de cel al mercenarilor din Grupul Wagner. FOTO: Shutterstock

 

Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, s-a alăturat armatei Wagner în 2015. În cartea sa, Memoriile unui mercenar din grupul Wagner, publicată de Editura Corint în traducerea Alinei Pavelescu, vorbește despre misiunile din estul Ucrainei și din Siria, unde mercenarii Wagner au susținut regimul președintelui Bashar al-Assad.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Înființat în 2014 ca o structură militară care să vină în ajutorul forțelor separatiste din Ucraina, grupul Wagner funcționează ca o armată privată a lui Vladimir Putin, finanțată direct de oligarhii ruși, care până în prezent a desfășurat operațiuni militare în Donbas și Lugansk, dar și în Siria, Libia, Republica Centrafricană și Mali.

Gabidullin vorbește despre o criză morală, declanșată de modul în care Kremlin-ul a negat constant existența mercenarilor, adesea sacrificați și folosiți drept carne de tun. El denunță corupția din interiorul armatei ruse și lipsa de respect pentru viața omenească a unor superiori despotici și slab instruiți din punct de vedere militar.


Răspunde direct la întrebări dificile, de tipul celei cu privire la filmarea din iunie 2017 cu mercenari Wagner torturând și ucigând prin decapitare, în cele din urmă, un presupus dezertor sirian în apropiere de Shaer, Siria.

„Acești nemernici trebuie cercetați și pedepsiți. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că această armată privată funcționează într-un vid legislativ. Acești soldați nu simt nicio responsabilitate. Ei pur și simplu își eliberează demonul lăuntric care scoate la iveală tot ce au mai rău în interiorul lor.”


Cartea lui Marat Gabidullin descrie atât episoade care țin de rutina vieții unui mercenar, cât și scene în care erori tactice care ar fi putut fi evitate au costat viețile camarazilor săi, niciodată amintiți în comunicările oficiale.

Autorul condamnă direct invadarea Ucrainei și folosirea mercenarilor Wagner în operațiunile militare desfășurate acolo, dar și îngrădirea dreptului la informație al publicului rus.


„Am vrut să le povestesc rușilor că există o astfel de structură, armata Wagner, de care noi rușii ne folosim în mod activ, deși, din cauza felului în care a evoluat istoria Rusiei în ultimii ani, ne prefacem că nu există.”

Ioana Bâldea Constantinescu este jurnalistă și face parte din echipa de comunicare a Editurii Corint. Interviul a fost realizat cu ajutorul lui Anton Breiner, lector dr. la Catedra de limba rusă a Universităţii Bucureşti, care a asigurat traducerea în și din limba rusă.


Volumul Memoriile unui mercenar din grupul Wagner de Marat Gabidullin e disponibil pentru precomandă pe site-ul Editurii Corint, cu livrare din 27 mai.                                                   

***

Grupul Editorial Corint (GEC) are 28 de ani de experiență pe piața româneacă de carte, fiind unul dintre primele trei grupuri editoriale din România. În ceea ce privește cărțile de nonficțiune, a acordat o atenție deosebită domeniului istorie, care are nu mai puțin de patru colecții distincte: Corint Istorie (coordonator Ion M. Ioniță), Corint Istorie cu blazon (coordonator Filip-Lucian Iorga), Corint Istorie Autori Români (coordonator Florin-Răzvan Mihai) și Corint Istorii urbane (coordonator Adrian Majuru), cu zeci de apariții editoriale anual. 

CITEȘTE ȘI:

Războiul din Ucraina ucide delifini. 26 de delfini, morți într-o zi în Deltă: „Undele produc hemoragii interne”

Moscova respinge „încercările” României de a „pune pe seama Rusiei vina pentru crimele de război în Ucraina”

Ultimele Stiri
abonare newsletter