Național

Fugarii condamnați vor plăti costurile aferente extrădării

Fugarii condamnați și cei care încearcă să scape de urmărirea penală vor fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.

Fugarii condamnați și uurmăriți penal își vor plăti cheltuielile de repatriere/Foto: pixabay.com Fugarii condamnați și uurmăriți penal își vor plăti cheltuielile de repatriere/Foto: pixabay.com

 

 


În urma adoptării noului proiect de lege, statul român ar urma să-și recupereze cheltuielile cu extrădarea fugarilor. 

În ultima perioadă tot mai multe persoane urmărite penal care au reușit să scape de justiția din România, fiind urmărite internațional, au fost aduse în țară. 


Cât plătește statul român pentru aducerea în țară a fugarilor urmăriți internațional

Spre exemplu, în martie 2024, fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare și fugit în Germania cu câteva ore înaintea pronunțării sentinței, a fost extrădat și predat autorităților române.

CITEȘTE ȘI: 
Cătălin Cherecheș a fost adus sub escortă în România. Primarul fugar este în carantină în Penitenciarul Arad.

Potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, pentru aducerea în țară a unui fugar, statul cumpără 3 bilete de avion, la care se adaugă costurile diurnei și ale cazării ofițerilor de poliție implicați în preluarea persoanei căutate.


Spre exemplu, în 2021, statul român a cheltuit peste 9,4 milioane de lei pentru aducerea în țară a fugarilor. În 2022, peste 8,6 milioane de lei. Anul trecut suma a urcat la peste 10 milioane de lei.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cadrului legislativ privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale.


Astfel, costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru legea fugarul plăteşte a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a afirmat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, despre proiectul de lege care a trecut de Parlament.


Ministerul Justiției ia în calcul două scenarii de recuperare a cheltuielilor legate de extrădare. Fie costurile aducerii în țară se pot adăuga cheltuielilor judiciare, în cazul în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată, fie banii vor fi recuperaţi printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile în cazul în care condamnatul fuge de executarea pedepsei. 

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmează să meargă la promulgare.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Fugarii României care și-au găsit adăpost în Italia. Ambasadorul italian spune că există „un acord politic” pentru predarea acestora în țara noastră.

Ultimele Stiri
abonare newsletter