Național

Șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon și-a dat demisia, dar va rămâne în funcția de medic pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă!

Şefa Secţiei ATI de la Spitalul „Sf. Pantelimon” , unde au loc cercetări în urma unor decese suspecte, două doctorițe fiind arestate, a demisionat, luni, 19 august, din „motive personale”.

Continuă scandalul la Spitalul Pantelimon din București | Foto: pexels.com Continuă scandalul la Spitalul Pantelimon din București | Foto: pexels.com

 

 


Șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon din București, Florina Pompilian, și-a dat demisia din funcție din „motive medicale”. Totuși, Florina Pompilian rămâne medic ATI în spital.

 


În data de 13 august , Florina Pompilian a fost audiată timp de aproape 6 ore, ca martor, la Serviciul Omoruri în dosarul în care au fost arestate preventiv două doctorițe acuzate de procurori că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie Intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină.

În aceeași zi, procurorii au anunțat că verifică rezultatul necropsiilor în cazul altor cinci pacienți decedați la ATI în perioada 4-7 aprilie, vizată de anchetă.


„Decizii asumate” la Spitalul Pantelimon

Judecătorii au decis săptămâna trecută arestarea celor două doctoriţe de la Pantelimon, acuzate de omor cu premeditare. Conform anchetei, doctorițele creşteau dozele de noradrenalină când bolnavii primeau vizite, apoi le scădeau din nou. Șeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii, care a făcut anchetă la spitalul Pantelimon şi nu a găsit nimic în neregulă, şi-a dat demisia.

Maria Miron şi colega sa, Mirela Păiuş, se află în arest preventiv din data de 8 august, fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie intensivă prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.


A încercat să îngreuneze ancheta

Conform referatului de arestare preventivă, anchetatorii au găsit la locuinţa doctoriţei Maria Miron un prospect al substanţei noradrenalină, precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie, asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”.

Procurorii au tras concluzia că Maria Miron îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea anchetei.


Cu privire la aceste înscrisuri, doctoriţa a recunoscut că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea, aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sfântului Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe Secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20 ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

În aprilie 2024, în urma verificărilor făcute la Spitalul „Sf. Pantelimon din Capitală”, Corpul de control al ministrului Sănătății a concluzionat că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

În august 2024, două cadre medicate de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București au fost reținute de procurori, sub acuzații de tentativă de omor și omor calificat. Potrivit anchetatorilor, cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Articol scris de Alina Petric
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doctorița poreclită „doamna cu coasa”, la audieri în dosarul deceselor de la Spitalul Pantelimon. A încercat să șteargă probe, pentru a îngreuna ancheta.

Emanuel Ungureanu, mesaj pentru Ciolacu: „Corpul de Control al premierului caută potcoave de cai morți la Ministerul Sănătății”

Ultimele Stiri
abonare newsletter