Sănătate
Doctorița poreclită „doamna cu coasa”, la audieri în dosarul deceselor de la Spitalul Pantelimon. A încercat să șteargă probe, pentru a îngreuna ancheta.
Una dintre doctorițele acuzate în dosarul deceselor de la Spitalul „Sf. Pantelimon” a fost dusă la Parchet pentru audieri. Procurorii cred că a încercat să șteargă probe pentru a îngreuna ancheta.
Una dintre doctorițele acuzate în dosarul deceselor de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, dusă la Parchet pentru audieri. A încercat să șteargă probe pentru a îngreuna ancheta. |Foto: pexels.com
Doctoriţa Maria Miron de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București, poreclită de colegi „doamna cu coasa”, a fost dusă luni dimineaţa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a asista la efectuarea unei percheziţii informatice.
CITEȘTE ȘI:
Cele două doctorițe de la un spital din București acuzate de omor calificat, arestate preventiv
Maria Miron şi colega sa, Mirela Păiuş, se află în arest preventiv din data de 8 august, fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie intensivă prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
A încercat să îngreuneze desfășurarea anchetei
Conform referatului de arestare preventivă, anchetatorii au găsit la locuinţa doctoriţei Maria Miron un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat „Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă”), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie, asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”.
Procurorii au tras concluzia că Maria Miron îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea anchetei.
Cu privire la aceste înscrisuri, doctoriţa a recunoscut că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea, aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară.
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sfântului Pantelimon.
CITEȘTE ȘI:
Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la un spital din București. 20 de pacienți ar fi murit în patru zile la secția ATI a unității medicale, după administrarea incorectă a unui medicament.
Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe Secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20 ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.
În aprilie 2024, în urma verificărilor făcute la Spitalul „Sf. Pantelimon din Capitală”, Corpul de control al ministrului Sănătății a concluzionat că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.
În august 2024, două cadre medicate de la Sptialul „Sf. Pantelimon” din București au fost reținute de procurori, sub acuzații de tentativă de omor și omor calificat. Potrivit anchetatorilor, cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va lua o decizie în legătură cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce corpul de control al prim-ministrului va verifica ancheta realizată anterior la Spitalul „Sf. Panelimon”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: