Național

România, la un pas de aderarea completă la Spațiul Schengen. Decizia Consiliului JAI va elimina controalele la granițele terestre.

Decizia finală privind aderarea completă la Spațiul Schengen a României și Bulgariei va fi luată joi, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

România, în așteptarea deciziei finale privind aderarea completă la Spațiul Schengen.|Foto: Depositphotos.com România, în așteptarea deciziei finale privind aderarea completă la Spațiul Schengen.|Foto: Depositphotos.com

 

 


Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va vota joi ridicare controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025. Decizia finală vizează eliminarea controalelor terestre la granițe. 

România şi Bulgaria au aderat parţial la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor doar pe calea aerului şi pe mare, la 31 martie 2024.


CITEȘTE ȘI: 
Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

Deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European dau asigurări de ani de zile că Bulgaria şi România, membre ale UE din 2007, sunt pregătite pentru integrarea deplină în Schengen, ridicarea controalelor la frontierele terestre nu a fost posibilă din cauza veto-ului impus de Austria.

Austria și Olanda, în favoarea aderării depline a României la Spațiul Schengen 

Olanda a decis să renunțe la veto-ul impus României și Bulgariei, în contextul în care aderarea deplină a acestor state va permite creșterea securității la granițele spațiului Schengen. Potrivit deciziei de miercuri, guvernul de la Haga rămâne și el în favoarea ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România.


Și Austria a anunţat, luni seară, că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, potrivit unei informări publicate de Ministerul de Interne al Austriei. 


„După Schengen aerian, Schengen terestru este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner.

Potrivit lui Karner, votul Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din decembrie 2022 şi insistenţa sa privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de migranţi interceptaţi în apropierea graniţei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în ţară. „Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus el, menţionând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.


În 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală.

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

România şi Bulgaria aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024, dată de la care controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate, în baza deciziei Consiliului din 30 decembrie 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

Va debloca Viena aderarea deplină a României la spaţiul Schengen? Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner: „Eforturile au dat roade”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter