Politică
PSD „iese la încălzire” pentru alegeri? Marcel Ciolacu vrea „reorganizare” pe plan local. Ce se va întâmpla la Cluj
PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe „reorganizarea” susţine Marcel Ciolacu.
Alexandru Cordoş (stânga). Foto Facebook PSD Cluj
Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni că în organizațiile PSD care au câștigat alegerile locale din 2020 vor fi declanșate alegeri pentru stabilirea liderilor județeni, iar în organizațiile care au pierdut alegerile va fi realizată „reorganizarea”.
El a fost întrebat dacă la organizația PSD București vor avea loc alegeri, pe fondul zvonurilor că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar vrea să îi ia locul Gabrielei Firea, ministrul Familiei. „Eu o susțin pe Gabriela Firea”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Ce înseamnă „reorganizare” pentru PSD Cluj? Potrivit preşedintelui PSD Cluj, Alexandru Cordoş, înseamnă alegeri pentru o nouă conducere.
„Celelalte judeţe, aproximativ 60%, vororganiza alegeri în etapa a doua”, susţine Cordoş, fără a da alte detalii.
Alexandru Cordoş, numit preşedinte PSD Cluj înainte de locale
În luna august 2020, Alexandru Cordoș a fost numit ca președinte interimar al organizației PSD Cluj. El a mai deținut în trecut funcția de președinte executiv al acestei structuri. Alexandru Cordoș este originar din Câmpia Turzii şi a fost ales în mai mult funcții pe listele PSD în trecut, precum cea de consilier local în municipiu (2004-2008) și senator de Cluj (2008-2016). „Sunt conștient de situația dificilă în care se află partidul, mai ales la nivel local. Nu are rost să ne amăgim pe noi sau să vindem altora iluzii că nu ar fi așa (...) Unii spun că la Cluj nu ar fi nevoie de stânga, că municipiul este un bastion al dreptei. Suntem localitatea cu cele mai mari chirii din țară, cu cel mai aglomerat trafic din România. Clujul are nevoie de stânga mai mult ca oricând!”, declara la acea dată Alexandru Cordoș.
Preşedintele PSD Cluj-Napoca şi-a dat demisia după ruşinea de la locale
Președintele PSD Cluj-Napoca, Anca Ciubăncan, a jucat cu „mandatul pe masă” la alegerile locale și a pierdut.
Anca Ciubăncan a demisionat din funcția de președinte al organizației municipale PSD Cluj-Napoca, spunând că și-a asumat această decizie în contextul rezultatelor slabe obținute de partid la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Ea a precizat că rămâne membru de partid și consilier local al municipiului Cluj-Napoca.
„Demisia din funcția de președinte PSD Cluj-Napoca reprezintă o decizie asumată și trebuie înțeleasă în contextul rezultatelor slabe înregistrate de PSD în municipiul Cluj-Napoca la alegerile locale. Rezultatele obținute la alegerile locale de PSD Cluj-Napoca nu au fost pe măsura așteptărilor și nu ne onorează, fapt pentru care am înțeles să-mi asum acest eșec”, spunea la acea dată Anca Ciubăncan.
Scandal în PSD Cluj după dezastrul de la locale
Rezultatele obținute de PSD Cluj la alegerile locale din 27 septembrie a încins spiritele: fostul președinte, Horia Nasra, a cerut demisia actualei conduceri, acuzând-o de blat cu PNL-ul, în timp ce Alexandru Cordoș, liderul organizației, a dat vina pe vechea gardă. Cordoș a susţinut atunci că cea mai mare scădere a scorului politic al partidului a avut loc tocmai sub conducerea lui Horia Nasra, la alegerile europarlamentare din vara anului 2019.
„Scorul” politic național al alegerilor locale din 2020
La nivel național, Partidul Național Liberal s-a situat pe primul loc în ceea ce privește scorul obținut la alegerile locale pentru consiliile județene din țară, inclusiv în Consiliul General al Municipiului București, cu 32,4% din voturi. PNL a fost urmat, la diferență de doar câteva procente, de Partidul Social Democrat, care a obținut un scor de 28,9% la nivel național. Alianța USR – Plus s-a situat pe locul al treilea, cu 10,3% din voturile exprimate.
În ceea ce privește primele clasate, ordinea rezultatelor de la nivel național s-a păstrat și la Cluj, însă diferențele dintre scorurile obținute de partide sunt mult mai mari. Partidul Național Liberal a dominat categoric clasamentul, obținând 46,54% din voturi. Acesta a fost urmat de PSD, cu 13,32% din voturi, mai puțin de jumătate din procentajul obținut la nivel național. Alianța USR-Plus și-a păstrat poziția a treia, cu 12,16%, un scor ușor peste cel obținut la nivel național.
PSD Cluj, eşec la alegerile locale
La alegerile locale din septembrie 2020, atât primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL), cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe (PNL), şi-au păstrat funcţiile.
Emil Boc a strâns 75% din voturile clujenilor, pe locul al doilea situându-se Emanuel Ungureanu (USR-PLUS) cu 8,23% din voturi. Pe locul al treilea s-a situat reprezentantul UDMR Csoma Botond (7,1%). Candidatul PSD Cluj pentru Primăria Cluj-Napoca, Valentin Cuibus, s-a situat abia pe locul 4 (4,58%).
Pentru Consiliul Judeţean Cluj, după numărarea voturilor PNL are 45,42%, urmat de PSD, cu 14%, UDMR cu 11,3% şi de USR PLUS, cu 7,54%.
În judeţ, după consemnarea rezultatelor finale, PNL și-a adjudecat 51 de primării din județul Cluj, adică 62,96% din total, o diferență covârșitoare față de următorul partid, PSD, cu doar 11 primari (13,58%).
CITEȘTE ȘI: