Politică
Un deputat AUR de Cluj susține că emisiile de carbon „nu sunt poluante” și nu duc la „secete, incendii”. Teoriile conspirației continuă
Deputatul de Cluj al AUR Alin Coleșa spune că emisiile de carbon „nu sunt un factor poluant” și nu ar fi responsabile de incendii, secete sau chiar topirea ghețarilor. Studiile, însă, spun altceva, iar aceste declarații intră în categoria „teoriilor conspiraționiste”.
Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa / Foto: Facebook - Ilie-Alin Coleșa
Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, susține, într-o declarație politică citită la Camera Deputaților, că emisiile de carbon „nu sunt un factor poluant”.
Totodată, el spune că emisiile de carbon „nu sunt responsabile de manifestările climatice extreme, de secetă, de inundații, de creșterea temperaturii medii globale, de topirea ghețarilor“.
De fapt, în spatele afirmațiilor sale stau argumente pseudoștiințifice și ipoteze conspiraționiste, scrie miseport.ro, care citeaza factual.ro.
Teorii conspiraționiste
Emisiile de carbon artificiale sunt un factor poluant și generează schimbări climatice extreme, iar consens pe această temă există printre oamenii de știință și autorități. Negarea acestui fenomen se încadrează în categoria teoriilor conspirației.
România și-a asumat decarbonizarea sectorului energetic în PNRR și este vizată producţia de energie electrică sau energie electrică și termică (Combined Heat and Power) pe gaz, pregătite pentru utilizarea gazelor din surse regenerabile sau cu emisii scăzute de dioxid de carbon. În același timp, în PNRR este vizată decarbonizarea transportului prin creșterea numărului de mașini electrice care circulă pe drumurile din România, prin cumpărarea de trenuri electrice, ori construirea de noi stații de încărcare electrice.
Din acest punct de vedere, România este pe calea cea bună și a adoptat o OUG pentru decarbonizarea sectorului energetic în vara aceasta.
Totuși, în urmă cu o săptămână, deputatul AUR Ilie Alin Coleșa a susținut, în Parlamentul României, că în spatele acestor intenții sunt interese oculte.
„Este normală interzicerea unui combustibil tradițional, verificat în mii și mii de ani de folosință, nu doar în industrie, ci și în gospodării? Este o ideologie neomarxistă sau o chestiune strict economică sau de mediu?”, se întreabă deputatul AUR, care crede că valoarea emisiilor de carbon nu are o amprentă semnificativă asupra schimbărilor climatice, potrivit sursei citate.
Nevoie urgentă de educație media
Doi cercetători de la Universitatea Stanford au coordonat realizarea unui raport care atrage atenția asupra nevoii urgente de implementare de programe de educație media, în contextul în care tot mai multe ipoteze pseudoștiințifice ajung să fie crezute de către populație.
Concluziile raportului recomandă ca educația media să fie predată cât mai devreme - chiar de la grădiniță - copiilor. Printre abilitățile care ar trebui învățate cât mai devreme sunt enumerate:
- Capacitatea de a verifica credibilitatea unei surse online
- Capacitatea de a interpreta corect rezultatele căutărilor pe internet
Raportul conține și strategii care să-i pregătească pe elevi să facă față falsurilor și dezinformării online.
CITEȘTE ȘI: