Politică

Doar o treime dintre cetățenii moldoveni ar vota unirea cu România

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, o treime din cetățenii moldoveni ar vota „pentru”, potrivit unui sondaj publicat de Institutul de Politici Publice din țara vecină.

Doar o treime din moldoveni ar vota „pentru” unire/ captură foto Guvernul Republicii Moldova Facebook.com Doar o treime din moldoveni ar vota „pentru” unire/ captură foto Guvernul Republicii Moldova Facebook.com

 

 


Astfel, conform datelor sondajului, doar 35% dintre moldoveni ar vota „pentru”, în vreme ce 47,5% din populație s-ar pronunța „împotrivă”.

De altfel, 11,9% dintre moldoveni s-au declarat indeciși, în timp ce 4,3% din cei intervievați au declarat că nu ar participa la vot, informează publicația deschide.md Sondajul a fost realizat pe un eșantion 1132 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.


Dacă vi s-ar cere să votați cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, ați vota pentru sau contra?

  • 35% ar vota pentru unire
  • 47,4% ar vota împotrivă
  • 4,3% nu ar participa
  • 11,9% nu sunt deciși
  • 1,4% nu răspund

Ciolacu: Mi-aş dori ca România să se unească cu Republica Moldova

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi seară, că şi-ar dori ca România să se unească cu Republica Moldova, arătând, în context, că aceasta este calea „mai scurtă” pentru ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană, potrivit G4media.ro


„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm… Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? (…) Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin… Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România”, a spus Ciolacu la RTV.

Astfel, liderul social-democraţilor a spus că îşi doreşte varianta mai scurtă.


„Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (…). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România- UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. (…) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În aprilie 2022, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea că unirea Republicii Moldova cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, iar același răspuns este valabil și în cazul aderării țării vecine la NATO.

CITEȘTE ȘI:

Pană uriașă de curent în Republica Moldova, după un bombardament în Ucraina. Țara nu mai primește energie electrică din România

Dîncu îl vede pe Marcel Ciolacu președintele României: „Are toate atributele”

Maia Sandu, discurs în plenul PE: „Integrarea europeană este, înainte de toate, un proiect de reformare internă a țării”

Ultimele Stiri
abonare newsletter