Politică
Peste 10.300 de pensii speciale, raportate luna trecută în România. Numărul beneficiarilor crește alarmant
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în iulie, la peste 10.300 de persoane. Din decembrie anul trecut și până în iulie 2023, numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut cu aproape 400.
Bancnote de 100 de lei/Foto: Depositphotos.com
În decembrie 2022, numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost de 9.950 - cei mai mulţi, respectiv 4.862, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.
În iulie 2023, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost de 10.310 (plus 29 comparativ cu luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.309 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). În această statistică nu sunt cuprinși pensionarii din sistemul de apărare (militari, polițiști, jandarmi, angajați ai serviciilor de informații).
În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
CITEȘTE ȘI:
Magistrații clujeni, în grevă pentru pensii. Cum va fi perturbată activitatea instanțelor?
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 716 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.050 de lei (2.477 de lei de la bugetul de stat).
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 548 de persoane, media fiind de 8.501 de lei, din care 2.806 de lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.647 de pensionari, pensia medie fiind de 5.144 de lei, din care 2.464 de lei suportaţi din bugetul de stat.
Recent, legea pensiilor speciale a fost retrimisă în Parlament de Curtea Constituțională a României, în condițiile în care CCR susține că unele articole (care vizează pensiile magistraților) sunt neconstituționale.
Greva pentru pensii și creșterea numărului de magistrați pensionați
La finalul lunii iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat la CCR legea pensiilor speciale, precum și legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul.
Magistrații de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel Cluj, au decis suspendarea activității, începând din 21 iunie 2023, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu, fiind judecate doar cauzele urgente.
Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat o etapizare a creșterii vârstei de pensionare pentru magistrați, da a arătat că susține reglementarea unui nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată. CSM a cerut o „perioadă de tranziție” pentru creșterea vârstei de pensionare.
CITEȘTE ȘI:
În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei. A pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. Numărul magistraților pensionați a crescut exploziv
În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei, în timp ce cea a pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. În acest interval de timp, numărul magistraților cu pensie specială a crescut cu 390. Numărul pensionarilor obișnuiți a scăzut cu 4.707, arată date obținute de DeFapt.ro și publicate la finalul lunii iunie.
Zeci de magistrați s-au pensionat, din toamna anului trecut și până în prezent, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii.
România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.
Reprezentanții Comisiei Europene în România arătau că țara noastră trebuie să desființeze pensiile speciale, dacă vrea miliardele de euro prevăzute în PNRR.
Foto: Depositphotos.com
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: